‘Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alırım’ sorusu umumi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de ikamet iznine sahip yabancı pasaport sahiplerinin en çok sorduğu soruların başında gelir. Schengen üye devlet topraklarına ilk defa seyahat etmiş olsun veya olmasın herkesin kafasında hiç kuşkusuz bu soru vardır.
Schengen Bölgesi, beş AB üyesi ülkenin 1985 yılında imzaladıkları Schengen Anlaşması çerçevesinde iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması ile oluşturulmuştur. Schengen Bölgesi’ni oluşturan 26 Schengen ülkesinden 22’si aynı zamanda AB üyesiyken kalan 4 ülke Schengen Bölgesi’ne bağlı olup AB üyeliği bulunmayan ülkelerdir.
Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler, bu bölge dışındaki ülkelere yönelik ortak vize prosedürü uygulamaktadır. Schengen bölgesine üye herhangi bir ülkenin vizesine sahip olmanız durumunda bu sınırlar içerisinde yer alan Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda gibi ülkelere aynı vize ile seyahat edebilme hakkına sahip olursunuz.
Uzun süreli Schengen vizesi
Schengen Bölgesi’ne üye ülkelere seyahat etmek için başvuru sahiplerini çoğu zaman katı ve bürokratik vize başvuru süreçleri beklemektedir. Bu süreçlerin maddi-manevi belli bir yoruculuğu olması nedeniyle uzun süreli vize beklentisi ve hedefi olmayan kimse yok denecek kadar azdır. Ancak sözkonusu olan, ruhhali ve çalışma tarzları birbirlerinden çok farklı olan ülke konsoloslukları olunca uzun süreli vize almak için sihirli bir değnek bulunmamaktadır.
Tüm bunlara rağmen uzun süreli Schengen vizesi almak imkansız değildir. Bunun olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.
Vizelerinizi doğru kullanın, pilot ülke belirleyin
Schengen vizesi genel yapısı itibariyle kullandıkça ve doğru kullandıkça artan bir vize türüdür. Bu nedenle öncelikle vize aldığınız ülkelere seyahat etmeniz ve vizelerinizi doğru kullanmanız büyük önem taşımaktadır. Schengen Topluluğu’na üye ülkelerin tüm konsoloslukları vize değerlendirme süreçlerinde ve onaylarında bu hususa büyük önem vermektedirler.
Yine de bu hassasiyetlere uygun davransanız bile uzun süreli vize almayı garanti altına almanız mümkün değildir. Schengen vizenizi veya vizelerinizi doğru kullansanız bile hiçbir zaman için uzun süreli bir vize alacağınız garanti altına alınmayacaktır. Bu noktada yapılması gereken şey, seyahat planı yaparken pilot bir ülke belirlemeniz ve vize başvurunuz sonuçlandıktan sonra o ülkenin vizesiyle o ülkeye seyahat etmenizdir.
Bu kapsamda, aynı seyahatte birden çok ülkeyi ziyaret etme planınız varsa en doğrusu Schengen vizesi başvurusunda bulunduğunuz ülkeden giriş yapmanızdır. Bu tercih, sonraki Schengen vize başvurularınız için iyi bir referans oluşturacaktır.
Gelir belgelerinin eksiksiz sunulması
Schengen vize başvurularında konsolosluklar ve elçiliklerin dikkat ettiği diğer bir nokta ise başvuru sahiplerinin mali durumlarını ve düzenli gelirlerini ispat eden belgelerdir. Konsolosluk nezdinde bu durum önemlidir çünkü mali durumu iyi olan kişiler Schengen üyesi ülkelere daha sık seyahat etme potansiyeli taşırlar.
Bu durumu dikkate alarak başvuru sırasında banka hesap özetlerinizi, ek gelir belgelerinizi ve taşınmazlarınızı sunmanızda fayda vardır. TL banka hesaplarının yanısıra Euro veya Dolar hesaplarınız ile tapu ve araç ruhsat fotokopilerinizi beyan etmek başvurunuz için yararınıza olur.
Yanısıra düzenli gelirinizi gösteren çalışma evraklarınızın düzgün ve eksiksiz biçimde konsoloslukların dikkatine sunulması büyük önem taşımaktadır.
Schengen vizesi reddi
Birçok başvuru sahibinin korkulu rüyası olan vize reddi ise uzun süreli vize almanızı etkileyen bir unsurdur. Daha önce yaptığınız bir Schengen vize başvurunuzun reddedilmesi sonraki vize başvurularında vize onayı almanızı imkansız hale getirmese de zorlaştıran bir etken olabilir. Bu nedenle başvuru sırasında konsolosluk ve elçiliklerin hassasiyetleri gözetilmeli ve tüm detaylara dikkat edilmelidir. Schengen vize reddinin Schengen sistemine not düşüldüğü akıldan çıkartılmamalı ve vize reddi sonrası ani kararlar alınarak olumsuzluğa neden olan faktörler düzeltilmeden yeni bir başvuru yapılmamalıdır.
Uzun süreli vize almanın yolu elbette pasaport sicilinizin kuvvetli olması ve sık seyahat etme durumunuzla da sıkı sıkıya bağlantılıdır. Schengen üyesi ülkelere sık seyahat eden kişilerin pasaportlarına basılacak vizelerde seyahat geçmişleri vize süresini etkileyen en önemli noktalardan biridir. Bu durumda mevcut ve geçerli pasaportunuzun yanı sıra eski pasaportunuzdaki Schengen vizelerinizin fotokopilerini başvuru dosyanıza eklemeyi unutmayınız.
Açık ve samimi beyanda bulunmak
Uzun süreli vize hakkında yorumlar ve konuşmalarda ifade edilen bir diğer şey ise konsolosluklara hitaben yazılan iyi niyet mektupları veya dilekçelerinin uzun süreli vize almakta ne kadar etkili olup olmadığıdır. Konsolosluk ve elçiler her zaman başvuru sahiplerinin açık ve net beyanlarda bulunmalarını önemserler. Öncelikle ifade etmek gerekir ki iyi niyet mektubunda uzun süreli vize istemek başvuru süreci açısından zararınıza herhangi bir etkide bulunmayacaktır. Ancak, vize basımlarında tek yetkili ve inisiyatif sahibi kurum olan konsoloslukların takdir kriterleri genelde yukarıda ifade ettiğimiz hassasiyetlerdir. Bu nedenle iyi niyet dilekçesinin uzun süreli vize almak noktasında kesin sonuç getireceği inancına sahip olmak çok da gerçekçi bir fikir değildir.