Suudi Arabistan Vizesi

Suudi Arabistan Vize İşlemleri

Suudi Arabistan vize işlemleri üzerine hazırladığımız bu yazımızda Suudi Arabistan vize başvuru prosedürlerindeki güncel tablo ve Suudi Arabistan vize işlemlerinde dikkat edilmesi gereken temel noktaları sizler için ele aldık. Bu yazımızda Suudi Arabistan Vizesi Nasıl Alınır?, Suudi Arabistan Vize Ücreti Ne Kadar? Suudi Arabistan Vizesi Almak Zor mu? Suudi Arabistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Suudi Arabistan Vizesi Kaç Günde Çıkar? sorularının yanıtlarını arayacağız.

Yeşil Pasaport İçin Suudi Arabistan Vizesi Gerekir Mi?

Yeşil pasaport sahibi vatandaşlarımızın Suudi Arabistan seyahatleri için vize almaları zorunludur. Schengen veya AB üyesi ülkelere seyahatlerde yeşil pasaport için vize muafiyeti Suudi Arabistan için geçerli değildir. Suudi Arabistan Krallığı yeşil pasaport sahibi vatandaşlarımız için vize şartı getirmiştir.

Suudi Arabistan vize başvuru prosedürleri ülkedeki hakim rejim ve yönetim anlayışının çizgisinde ilerler. Resmi adıyla Suudi Arabistan Krallığı vize başvuru prosedürlerine krallık kriterleri getirmesiyle ünlüdür. Ülke topraklarına ‘turistik’ amaçlı seyahatlerin yasak olması bunun en somut göstergesidir. Suudi Arabistan Krallığı ülkeye turistik amaçla ayak basılmasına izin vermez. Suudi Arabistan’a seyahat planı bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bordo, yeşil, siyah, gri, diplomatik pasaport sahibi olup olmadıklarına bakılmadan vizeye tabidirler. Bu nedenle Suudi Arabistan seyahatleri öncesinde vize rejimine dikkat edilmelidir. Başvuru yapacağınız pasaportunuzun en az 1 yıl süreyle geçerli olması gerekir.

Suudi Arabistan Vizesi Almak Zor Mu?

Suudi Arabistan Krallığı’nın ülkeye girişlerde turistik vize başvurularını kabul etmemesi nedeniyle Suudi Arabistan vizesi almanın zor olduğu söylenebilir. Suudi Arabistan’a seyahat etmek veya vize almak isteyen pek çok kişinin Suudi Arabistan Ticaret Odası veya Bakanlık onaylı davetiyeleri temin etmekte zorlanmaları Suudi Arabistan vizesi almayı zorlaştırmaktadır.

 Suudi Arabistan vize başvuru prosedürleri dikkatle takip edilmelidir. Vize başvuru adımlarının dikkatle takip edilmesi ve gerekli evrakların temin edilmesi durumunda Suudi Arabistan vizesi almak kolaylaşmaktadır. Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından talep edilen başvuru evraklarının ve keskin biçimde belirlenen kriterlerin eksiksiz ve doğru tamamlanması durumunda Suudi Arabistan vizesini kolay biçimde alma olanağına sahip olursunuz. Suudi Arabistan vize başvurunuzun gidiş amacınıza uygun vize türü tercih edilerek yapılması, başvuru evraklarınızın eksiksiz beyan edilmesi ve geçerli pasaport bilgilerinizin doğru biçimde sunulması durumunda Suudi Arabistan vizesi almakta zorlanmayacaksınız. Suudi Arabistan vize başvurusu konusunda vize danışmanlık hizmeti almanız yararınıza olacaktır.

Suudi Arabistan vize başvuru danışmanlık hizmeti almanız durumunda vize prosedürüyle ilgili bazı katılıkları kolay biçimde aşıp ihtiyacınız olan kolay Suudi Arabistan vizesine zahmetsiz biçimde kavuşabilirsiniz.

Suudi Arabistan Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye’den yapılan Suudi Arabistan vize başvurularını Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Suudi Ankara Büyükelçiliği değerlendirmektedir. Suudi Arabistan vize başvurularınızı konsolosluk veya elçilik birimlerine direk olarak yapmanız mümkün değildir. Vize başvurularınızı konsoloslukla anlaşmalı ve akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirsiniz.

Suudi Arabistan Konsolosluğu yetkilendirdiği seyahat acenteleri aracılığıyla vize başvurularını hafta içi Pazartesi ve Perşembe günleri 9.00-15.00 saatleri arasında kabul eder. Cuma günleri ise hafta tatili olması nedeniyle vize başvurusu kabul edilmemekte ancak pasaport dağıtımları yapılabilmektedir.

Suudi Arabistan Vizesi Nasıl Alınır?

Suudi Arabistan vize başvurularının konsolosluk veya elçilik birimlerine direk olarak yapılması mümkün değildir. Vize başvurularınızı mutlaka konsoloslukla anlaşmalı ve akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirsiniz.

 Suudi Arabistan topraklarına seyahat eden vatandaşlarımız genelde başkent Riyad ile Mekke ve Medine şehirlerini ziyaret ederler. Başkent Riyad’a olan seyahatler ticari amaçlarla gerçekleştirilirken Mekke ve Medine ziyaretleri ise inanç turizminin merkezleridir. Bu ziyaretler de yılın belli dönemlerinde Hac belli dönemlerinde de Umre için yapılır. Suudi Arabistan’da birinci dereceden yakınınız varsa Suudi Arabistan aile ziyareti vize başvurusunda bulunmanız gerekir.

Bir diğer vize kategorisi ise çalışma amaçlı yapılan çalışma vizesi kategorisidir.

Suudi Arabistan vizesi almak için yapılması gereken ilk şey Suudi Arabistan’dan doğru içerikte ve uyumlu iş ziyareti veya ticari ziyaret davetiyesinin çıkarılmasıdır. Suudi Arabistan vizesi almak için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:

1- Suudi Arabistan vizesi almak için gerekli evrakları gidiş amacınıza ve seçim olduğunuz vize türüne göre hazırlayın.

2-Suudi Arabistan’a ticari ziyaret amaçlı yapacağınız vize başvuruları için konsolosluğun belirlediği talimatlara uygun olarak vize başvuru evraklarınızı hazırlayın.

3- Suudi Arabistan ticari vizesi başvuruları için Suudi Arabistan’dan gelen Ticaret Odası onaylı davetiyenin başvuru sahibinin meslek kodlarına uygun olup olmadığını kontrol ettirin.

4-Suudi Arabistan vize başvuru evraklarınızı eksiksiz olarak hazırlayın ve bazı evrakların bulunduğunuz ilin Valiliği ve Ticaret Odası’na onay süreçlerini eksiksiz biçimde tamamlayın.

5-Suudi Arabistan vizesi için gerekli evrakları acentenize teslim edin. Başvuru formunuz yetkili acenteniz tarafından doldurulacaktır. Tüm başvuru süreci konsolosluğa şahsen gitmenize gerek kalmadan tamamlanacaktır.

6- Suudi Arabistan Konsolosluğu üzerinden işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte pasaportunuzu acentenizden teslim alın.

Suudi Arabistan Umre ve Hac Vizeleri

Umre veya Hac için yapılan Suudi Arabistan vize başvuruları Diyanet İşleri Başkanlığı’na veya Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından belirlenen anlaşmalı seyahat acentalarına yapılmalıdır. Mevcut uygulamada, Hac için kişisel başvuru yapılması mümkün değildir. Halihazırda, yıllık Hac vizeleri, DİB ile Suudi Arabistan Hükümeti arasında yapılan bir anlaşmayla tespit edilmektedir.

 Suudi Arabistan Ticari Ziyaret Vizesi

Suudi Arabistan’a ticari ziyaret amaçlı yapacağınız seyahatleriniz için konsolosluğun belirlediği talimatlara uygun olarak vize başvuru evraklarınızı hazırlamanız gerekir. Suudi Arabistan Konsolosluğu eksik veya yanlış hazırlanmış başvuru dosyalarını kabul etmemektedir.

Suudi Arabistan ticari ziyaret vize başvurularında iki tür davetiye vardır. Bunlardan biri Suudi Arabistan Ticaret Odası onaylı ticari ziyaret daveti ve yine Suudi Arabistan Ticaret Odası onaylı iş ziyareti davetidir.

Ticari ziyaret davetiyeleri meslek grubu olarak genelde şirket ortakları-sahipleri, genel müdür ve genel müdür yardımcıları için düzenlenirken iş ziyareti (work visit visa) davetiyeleri ise genelde teknisyen ve mühendis pozisyonları için çıkarılır. Suudi Arabistan ticari ziyaret vize başvurusunda bulunan SGK’lı çalışanların SGK işe giriş bildirgelerindeki meslek kodları ile Suudi Ticaret Odası onaylı barkodlu davetlerindeki meslek kodları birbirleriyle uyumlu olmalıdır. Örneğin davetiyenizin türü ticari ziyaret ise mesleki durumunuzda teknisyen yazmaması gerekir. Bu gibi uyumsuzluk durumlarda başvurunuzun konsolosluk tarafından geri çevrilme ihtimali vardır.

SUUDİ ARABİSTAN TİCARİ VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

* Pasaport (En az 1 yıl süreli ve karşılıklı 2 sayfası boş olacak)

* Pasaport renkli fotokopisi (A4 Formatında. 1 adet resim pasaport fotokopisi üzerine tutturulacaktır)

* Kimlik fotokopisi renkli (A4 formatında olacaktır)

* 2 adet fotoğraf (Biometrik zemin beyaz 4×6 ebatlarında olacaktır)

* Davetiye Fotokopisi (Suudi Arabistan’dan gönderilmiş olmalıdır)

* Şehadetname (Davetiye Gönderen Arap Şirketinin Ticari Sicil Belgesi, Rakam-ı Cicil)

* Şirket evrakları (İngilizce faaliyet belgesi aslı, sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri fotokopisi, vergi levhası fotokopisi)

* Vize Başvuru Formu (Form bilgisayarda doldurulacaktır. Başvuru sahibi tarafından imzalanacak ve şirketi tarafından sayfanın altındaki boş alana kaşelenip şirket yetkilisi tarafından ıslak imzalı olarak hazırlanacaktır)

* Diploma aslı veya fotokopisi

* Çalışanlar için SGK işe giriş bildirgesi ve son 4 aylık maaş bordrosu (Şirket tarafından kaşeli ve ıslak imzalı olacak)

* PRAXIS TURIZM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ için yetki yazısı (Şirket antetli kağıdına yazılacak ve şirket tarafından ıslak imza ve kaşe yapılacak)

* Barkod (PRAXIS TURIZM tarafından resmi olarak hazırlanmaktadır )

* Dilekçe (Şirket Antetli kağıdına Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na hitaben yazılacak dilekçedeki ünvanla davetiyedeki ünvan aynı olmalıdır. İstanbul dışında faaliyet gösteren firmaların dilekçelerini bağlı bulundukları il Valiliği’nden ve Ticaret Odası’ndan onaylatmaları zorunludur. Sonrasında aynı dilekçenin İstanbul Valiliği’nden onaylatılması gereklidir.


Lütfen Dikkat: 
İstanbul Valiliği onay işlemini PRAXIS TURIZM yaptırmaktadır. İstanbul içerisinde faaliyet gösteren şirketlerin dilekçelerini İstanbul Ticaret Odası’na onaylatmaları yeterlidir.

Not: Yabancı uyruklu kişiler başvuru anında ikame aslı + fotokopisini bulundurmak zorundadırlar.

Suudi Arabistan Vize Süresi Ne Kadar?

Suudi Arabistan ticari ziyaret vize başvurularında pasaportunuza basılacak vizenin süresi Suudi şirketi tarafından çıkarılacak davetiyeyle paralellik gösterir. Vize başvurularında en yaygın davetiye süreleri 3 ay tek girişli ve 30 gün kalışlı veya 6 aylık çok girişli ve 90 gün kalış hakkı tanıyan davetiyelerdir. Yanısıra yıllık davetiyeler de çıkarılmaktadır.

Suudi Arabistan Vize Ücreti Ne Kadar?

Suudi Arabistan vize başvurularında ödenmesi gereken vize işlem ücretleri vize türüne ve çıkarılan davetiyenin süresine göre değişiklik gösterir. Vize başvurusu sırasında sunulacak sigortanın süresi de vize başvuru masraflarının değişmesine neden olur. Suudi Arabistan vize ücretleri 3 kalemden oluşmaktadır

1-Suudi Arabistan vizesi konsolosluk harcı

2-Suudi Arabistan vizesi için özel sigorta

3-Suudi Arabistan vizesi danışmanlık servis bedeli

Suudi Arabistan vize ücretleri tek girişli ticari vizeler için 130 USD ila 160 USD arasında değişmekte olup çok girişli ticari vizeler için Suudi Arabistan vize ücretleri değişiklik göstermektedir.

Suudi Arabistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Suudi Arabistan ticari ziyaret vize başvurularının sonuçlanma süreleri ortalama olarak 2-5 işgünüdür. Bazı durumlarda Suudi Arabistan Konsolosluğu başvuru sahiplerinden ek evraklar veya konsolosluk mülakatı talep edebilir. Bu gibi durumlar karşısında Suudi Arabistan vize başvurunuzu planlanan seyahat tarihinden en geç 20 gün önce yapmanız tavsiye edilir.

Suudi Arabistan Vize Başvuru Formu ve Dilekçe

Suudi Arabistan vize başvurularında kişisel bilgilerinizin yer aldığı Suudi vize başvuru formunuzun tam ve eksiksiz olarak doldurulması gerekir. Suudi vize başvuru formunuzun elle doldurulmamış olması şarttır. Yalnızca bilgisayar ortamında doldurulmuş formlar kabul edilmektedir. Başvurunuz sırasında Suudi vize başvuru formunuzun ıslak imzalı olarak beyan edilmesine özen gösteriniz.

Suudi Arabistan vize başvurularında şirketin antetli kağıdına yazılacak vize talep dilekçeleri İngilizce olarak kaleme alınmalıdır. Türkçe yazılmış dilekçeler kabul görmemektedir.

Suudi Arabistan Vize Başvurularında Nelere Dikkat Edilmelidir?

– Suudi Arabistan vize başvurunuz sırasında vize başvuru prosedürlerine hakim bir vize danışmanlık şirketinden hizmet almanız vize başvuru sürecinizi kolaylaştırır.

– Suudi Arabistan ticari ziyaret vize başvurularındaki ilk ve en önemli aşama Suudi şirketinin Suudi Arabistan Ticaret Odası’ndan sizin adınıza temin edeceği barkodlu ticari ziyaret davetiyesidir. Başvuru sahibi adına çıkarılan davetiyenizin onaylı ve düzgün formatta çıkarılıp çıkarılmadığını başvuru öncesinde mutlaka kontrol ettirin. Onay düşmüşse yeni davetiye çıkartın. Davetiyeyi gönderen Arap şirketi ile Türkiye’de davetiyeyi kullanacak şirketinin faaliyet alanları uygun olmalıdır

-Suudi Arabistan vize başvurularında konsolosluk bazı durumlarda Ticaret Odası onaylı davetiyelerin Suudi bakanlık onaylı olmasını talep edebilir.

-İstanbul dışındaki illerde kurulu şirketler şirketin antetli kağıdına İngilizce olarak hazırlanan vize talep dilekçelerini bulundukları ildeki Ticaret Odaları’nın yanısıra ildeki en üst makam olan valiliğe onaylatmalıdırlar. İstanbul’dan yapılan ticari ziyaret vize başvurularında valilik onayı istenmemektedir. Şirket dilekçelerinin arka tarafına barkodlu onay yapılması yeterli olmaktadır.-

-Başvuru sırasında sunduğunuz pasaport ve kimlik fotokopilerinizin renkli olarak çekilmesine dikkat edin.

-Sahibi olduğunuz veya bünyesinde çalıştığınız şirket şahıs şirketi ise konsolosluğa başvuru yapamazsınız. Suudi Arabistan vize başvurularında şirketlerin mutlaka Ticaret Odası’na kayıt ettirilmeleri istenir.

-Suudi Arabistan’a iş amacıyla yıl içerisinde sık seyahatler gerçekleştirmeniz gerekecekse Suudi şirketi tarafından çıkarılacak davetiyenin en az 6 ay çok girişli olarak düzenlenmesini tavsiye ederiz. Böylelikle vize başvuru prosedürleriyle daha az uğraşmış olursunuz.

-Suudi Arabistan vize başvurularında ülkeye özgü seyahat sigortası sunulması gerekir. Talep edilen vize süresine göre Suudi sigorta masrafları değişiklik göstermektedir.

Suudi Arabistan Vizesi hakkında her şeyi bize sorun!

Sorgunuzla eşleşen soru yok veya bunları okuma izniniz yok.