Romanya Transit Vizesi

Romanya Transit Vizesi Nasıl Alınır?

Romanya Transit Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Romanya Transit Vizesi Almak Zor Mu?

Romanya Transit Vize Ücreti Ne Kadar?

Romanya’yı ziyaret etmek isteyen ya da ülke sınırlarından transit geçmek isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi vatandaşlarımız Romanya Schengen vize rejimine göre vizeye tabidirler. Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (kırmızı) pasaport hamilleri Romanya transit vizesi nden muaftırlar.

Romanya transit vize kategorisi iki sembolle ifade edilmektedir.

  1. Romanya Havaalanı transit vizesi (A sembolü): Havayolu ile Romanya üzerinden başka bir ülkeye transit geçişi veya uçuş seyahat planı vatandaşlarımız havaalanlarının uluslararası alanına giriş ile esas gidilecek ülkenin uçağına bininceye kadarki kalışını sağlayan transit vizeyi almalıdırlar.
  2. Romanya Transit vizesi (B sembolü):Kalış süresi 5 günü geçmemek kaydıyla binek araç, otobüs, motosikletle transit geçmek amacıyla, Romanya’ya girişi sağlayan vize türüdür.
Romanya Transit Vize Süresi Ne Kadar?

Romanya transit vizesi seyahat planınıza göre çift girişli ye da çok girişli (multiple) verilmektedir. Örneğin Romanya’dan giriş yaparak ulaşmak istediğiniz asıl ülke Moldova ise gitmek istediğiniz asıl ülkeye ilişkin konaklama detaylarını ve geri dönüş tarihlerinizi netleştirmeniz gerekmektedir. Romanya Konsolosluğu’nun transit vize başvurusunu onaylaması durumunda Türkiye’ye dönüş için çift girişli bir Romanya transit vizesinin pasaporta basılması yeterli olacaktır.

Romanya Transit Vizesi Almak Zor Mu?

Romanya transit vizesi almak isteyen ve vize danışmanlık hizmeti almak için şirketimize ulaşan pek çok kişi tarafından en çok sorulan bu sorudan biri budur.

Romanya’ya transit vize almak isteyen başvuru sahipleri Romanya vizesi almanın zor olduğundan yakınır. Ancak Romanya transit vize başvurunuzu seyahat planınıza ve amacınıza uygun yapıp mevcut çalışma ve düzenli gelir durumunuzu saydam biçimde sunmanız durumunda genel olarak vize alabilirsiniz.

Arabayla Romanya’ya Seyahat Etmek İçin Vize Nasıl Alınır?

Romanya topraklarına binek araç veya otobüsle geçiş planınız varsa araç ruhsat fotokopilerinizi, beynelmilel (yeni) ehliyet fotokopilerinizi ve araç yeşil sigortanızı konsolosluğun dikkatine sunmanız gerekir. Yazacağınız şahsi dilekçede Romanya seyahat planına dair detayları ayrıca belirtmeniz şarttır.

Araç 3. bir şahsa ait ise araç sahibinden noter onaylı orjinal vekaletname eklenmelidir.

Eğer araç ruhsatı sahibi ile beraber seyahat edilecekse, araç sahibinin geçerli vizesinin fotokopisi evraklar arasına mutlaka konulmalıdır.

Otobüs İle Romanya’ya Seyahat Etmek İçin Vize Nasıl Alınır?

Otobüs ile Romanya’ya seyahat etmek için yapılacak vize başvurularında fiyat tutarı görünen gidiş/dönüş bilet rezervasyonu sunulmalıdır. Biletler mutlaka barkodlu olmalıdır. Romanya Konsolosluğu tarafından başvuru sahiplerinden orijinal bilet talep edilebilir.

Romanya’ya tur ile seyahat edecek baş vuru sahiplerinin tur ödeme makbuzunun orijinali, tur programı, tur sözleşmesi, konaklama yapılacak bütün otellerden tarihli ve isim listeli rezervasyon belgesi (Voucher veya confirmation) sunmaları gerekir.

Romanya Transit Vizesi Nasıl Alınır?

Romanya transit vize başvuru prosedürlerine göre Romanya topraklarına binek araç, otobüs, motosiklet veya bisikletle geçiş planınız varsa araç ruhsat fotokopilerinizi, beynelmilel (yeni) ehliyet fotokopilerinizi ve araç yeşil sigortanızı konsolosluğun dikkatine sunmanız gerekir. Yazacağınız şahsi dilekçede seyahat planınıza dair detayları ayrıca belirtmeniz şarttır.

Romanya transit vizesi alacak olan başvuru sahipleri vize prosedürleri açısından belli aşamaları eksiksiz ve dikkatli biçimde hayata geçirmeleri gerekmektedir. 

Romanya transit vizesi almak için uygun başvuru aşamalarını izlemelisiniz. Temelde 3 ana aşamada (a-Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinden form doldurma b-Vize randevusu alma c-Konsolosluğa gidip biometrik verileri ibraz etme ) toplamda ise dikkat edilmesi gereken 8 adım vardır.

  • Seyahat amacınıza uygun vize türünüzü belirleyin ve evraklarınızı hazırlayın
  • Romanya online vize başvuru formunu çevrimiçi ortamda doldurmak için mail adresiniz üzerinden hesap oluşturun.
  • Romanya vize başvuru formunu eksiksiz doldurun ve formu gözden geçirerek onaylayın.
  • Romanya transit vizesi için gerekli evrakları seçmiş olduğunuz vize türü ve seyahat amacınıza uygun olarak doğru kategorilere ayırarak pdf formatında Romanya sistemine yükleyin.
  • Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın ikamet ettiğiniz ile göre yaptığı randevu atamasını takip edip başvuru günü ve saatinde konsolosluğa giderek evraklarınızı teslim edin.
  • Romanya vize başvurunuzun takibini online ortamdan yapın ve pasaportunuzu teslim alın.
 1- Romanya vize türünüzü belirleyip evraklarınızı hazırlayın

Romanya transit vizesi almak için atılması gereken ilk ve önemli adım seyahat amacınızla uygun vize türünün belirlenmesidir. Vize türünüzü doğru biçimde belirlemenizle paralel olarak Romanya ticari vize başvuru evraklarının eksiksiz biçimde hazırlanması gerekmektedir. Romanya ticari vize başvuru evrakları kişilerin mesleki durumlarını ve düzenli gelirlerini hangi yolla sağladıklarını ispatlamalıdır.

2- Romanya vize başvuru formunu doldurmak için hesap oluşturun

Romanya online vize başvuru formunun çevrimiçi olarak doldurulması için öncelikle Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sayfasından başvuru sahibi adına mail adresi üzerinden hesap açılmalıdır. Bu hesap sayesinde vize başvuru sürecinin tüm aşamalarını yürütme ve takip etme şansına sahip olacaksınız. Romanya vizesi almak için açacağınız hesaba aktif olarak kullandığınız mail adresinizle girmeniz yararınıza olacaktır. Bu sayede randevu, pasaport takibi ve ek evrak gibi talepler konusunda kolayca bilgi sahibi olabilirsiniz. Romanya vize başvurusu için açılacak hesapla beraber size özel belirlenen referans numarasını kaybetmemeniz önem taşımaktadır.

3- Romanya vize başvuru formunu eksiksiz ve doğru doldurun

Romanya ticari vizesi nasıl alınır merak ediyorsanız yürütülmesi gereken operasyonel süreç vize başvurunuzun sonucunu tayin edecek en önemli halkalardan biridir. Romanya online vize başvuru formunun vize türünüz, gidiş amacınız ve temin ettiğiniz evraklardaki bilgilerle paralel biçimde doldurulması gerekir. Şahsi bilgileriniz, çalışma ve düzenli gelir durumunuz başvuru evraklarınızda beyan ettiğiniz kriterlerle uyumlu olmalıdır. Romanya vize başvuru formunun İngilizce ve büyük karakterlerle doldurulması gerekmektedir. Formu onaylamadan önce üzerinde değişiklik yapma hakkınız vardır.

 4- Romanya vize randevunuzu oluşturun

Eksiksiz doldurulması gereken vize başvuru formunun gözden geçirilerek onaylanması sonrasında Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın randevu ataması için beklemeniz gerekmektedir. Romanya vize randevuları Romanya Konsolosluğu’nun çalışma yoğunluğuna göre belirlenmektedir. Romanya vize randevusu alırken konsolosluğun vize işlem sürelerini mutlaka dikkate alın. Romanya vize randevusu talep ettiğiniz gün ile planlanan seyahat tarihiniz arasında 3 haftadan daha kısa bir süre olmamasına dikkat edin. Bu sayede seyahat planınız aksamamış olur ve vizenizi sorun yaşamadan alabilirsiniz.

 5- Romanya transit vize ücretini ödeyin ve başvurunuzu yapın

Romanya vize randevunuzun kesinleşmesinin ardından Romanya konsolosluk harcının başvuru günü ve saatinde ödenmesi gerekmektedir. Bu ücreti kredi kartıyla ödemeniz mümkün değildir.

6- Romanya başvurunuzun takibini yapın ve pasaportunuzu teslim alın

Romanya transit vizesi nasıl alınır konusundaki aşamaların sonuncusu ise başvurunun ardından vize sorgulama ve pasaport takibi ile pasaportun teslim alındığı final ayağıdır. Romanya vize randevusunun ardından pasaportunuz ve evraklarınız Romanya Konsolosluğu Vize Bölümü’nce değerlendirme altına alınacaktır. Vize işleminiz devam ederken Romanya vize sorgulamanızı sistemde oluşturulan referans numarası yardımıyla rahatlıkla yapabilirsiniz. Romanya vize işlem sürelerini göz önünde bulundurarak pasaportunuzun takibini yapmanız gerekmektedir. Romanya vize başvurusunun son adımı ise pasaportun teslim alınması olacaktır. Romanya vize durumu sorgulamalarında vize onayı alıp almadığınız yönünde herhangi bir bilgi verilmemektedir.

Romanya Transit Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

 *Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları, gidiş amacı, seyahat güzergahı detaylı olarak belirtilmelidir)

*Pasaport-eski pasaportlar (Planlanan Romanya seyahatinin dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır)

*2 adet biometrik fotoğraf (Güncel, 3,5cm×4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon üzerine)

*Araç ruhsat fotokopisi ve fotokopi üzerine ruhsat sahibinin seyahat planını açıklayan yazısı, aracı kullanacak kişiye ait uluslararası yeni ehliyet fotokopisi. (Eğer ehliyet yeni değilse, başvuru sahibinin beynelmilel ehliyet getirmesi gerekmektedir.)

Araç 3. bir şahsa ait ise araç sahibinden noter onaylı orjinal vekaletname eklenmelidir.

Eğer araç ruhsatı sahibi ile beraber seyahat edilecekse, araç sahibinin geçerli vizesinin fotokopisi evraklar arasına mutlaka konulmalıdır.

*Gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)

*Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge detaylı olarak e-devlet şifresiyle alınmalıdır)

*İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)

*Kimlik fotokopisi

Mesleki Duruma Göre Evraklar 

Şirket Sahipleri
  • Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • Şahsi Banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 30.000 TL  bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
Özel Şirket Çalışanları
  • Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • SGK işe giriş bildirgesi ve SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü(e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Şahsi banka hesap dökümü (Güncel, son 3 aylık, en az 30.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve imza sirküleri ile)
Devlet Memurları
  • Çalışma ve Görev belgesi (Bağlı bulunulan kurumdan alınmış belge ıslak imza, mühür veya e imzalı olmalıdır)
  • Resmi izin belgesi (Mühür ve ıslak imzalı olarak hazırlanması gereken belgeyi e imzalı olarak da temin edebilirsiniz. İzin yazısında seyahat tarih aralıkları mutlaka belirtilmelidir)
  • Görev kimlik kartı fotokopisi (ön ve arka yüz)
  • Maaş bordroları (Son 3 aylık, mühürlü, ıslak imzalı veya e-imzalı)
  • Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren ve en az 30.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
Emekliler
  • Şahsi dilekçe (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • SGK barkodlu emekli hizmet dökümü (e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Şahsi banka hesap özeti (Emekli maaşının yattığını gösteren son 3 aylık banka hesap özetiniz en az 30.000 TL bakiyeli olmalıdır. Belge kaşe, ıslak imza olarak alınıp banka imza sirküleri fotokopisi ile sunulmalıdır)
Çiftçiler
  • Şahsi dilekçe (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • Çiftçilik belgesi (Ziraat Odası’ndan alınmış kaşeli ve ıslak imzalı çiftçilik belgesi)
  • SGK barkodlu emekli hizmet dökümü (e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren ve en az 30.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
Öğrenciler
  • Öğrenci belgesi (Güncel, orijinal veya e devlet şifresiyle e devlet şifresiyle alınmalıdır)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçükler için, anne ve babadan noter onaylı belgenin aslı)
Ev Hanımları
  • Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak yazılmış, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı belge)
  • Varsa banka hesap özeti (Son 3 aylık en az 30.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleriyle)
  • Barkodlu hizmet dökümü (e-devlet şifrenizle detaylı olarak temin edebilirsiniz)

Romanya Transit Vize Ücreti Ne Kadar?

Romanya transit vize konsolosluk harçları ve eğer herhangi bir vize acentesinden vize danışmanlığı alınıyorsa danışmanlık hizmet bedelinden oluşmaktadır.

Romanya konsolosluk harcı 12 yaşını doldurmuş başvuru sahipleri için 80 Euro olup 6-12 yaş arası başvuru sahipleri için ücret 40 Euro olacaktır. Romanya vize başvurularında 0-6 yaş arası başvuru sahipleri Romanya vize başvurularında konsolosluk harcından muaftırlar.

Romanya vatandaşının aile üyeleri ve aynı zamanda yabancı uyruklu olan kişi, eğer Romen vatandaşına eşlik ederse veya onunla birlikte seyahat ediyorsa durumlarını belgeledikleri taktirde Romanya vizesi başvuruları sırasında konsolosluk vize harcından muaf tutulabilirler.

Vatandaşlarımız için Romanya transit vize ücretlerinin tablosu yukarıdaki gibidir. Belirttiğimiz tutarlar acente hizmet bedellerini kapsamamakta, yalnızca Romanya konsolosluk harç bedellerini içermektedir.

Romanya Transit Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Romanya transit vize başvurularının sonuçlanma süresi konsolosluğun çalışma ve randevu yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 10-15 işgünüdür. Romanya transit vize işlemleri resmi tatil günleri ve konsolosluğun ek evrak ve mülakat taleplerinden doğacak gecikmeler yaşanmadığı taktirde ortalama olarak 10-15 işgünü içerisinde sonuçlanmaktadır. Romanya vize başvurularındaki randevu yoğunluğu dikkate alınarak başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç bir ay önce yapmanız tavsiye edilir.

Romanya transit vize işlemlerinin ortalama sonuçlanma süresi vize başvurunuzu hangi konsolosluktan yaptığınıza ve randevu prosedürüne göre değişiklik gösterecektir. Başvurunuzu Romanya Ankara Büyükelçiliği’ne yaptıysanız vize randevu tarihinde vizenizi alabilirsiniz.

Romanya İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılan transit vize başvurularında pasaport teslimleri 3-5 işgünü içerisinde mümkün olabilmektedir.

Romanya İzmir Konsolosluğu’na yapılan başvurular çoğu zaman aynı günün sonunda veya 2-3 gün sonrasında sonuçlanabilir.

Romanya seyahatinizin aksamaması adına transit vize başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç 1 ay önce yapmanızı tavsiye ederiz.

Romanya Vizesi hakkında her şeyi bize sorun!

Sorgunuzla eşleşen soru yok veya bunları okuma izniniz yok.