Mısır Vize İşlemleri

Afrika ülkeleri içerisinde Türkiye ile en kuvvetli tarihsel bağlara sahip ülkelerden biri Mısır Arap Cumhuriyeti’dir. Mısır’a seyahat etmek isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahipleri vize uygulamasına tabidirler. Diplomatik (kırmızı), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport sahipleri ise Mısır’a seyahatlerinde en fazla 90 güne kadarki kalışlar için vizeden muaftırlar. Sosyal medya veya internet ortamında Mısır vize işlemlerine ilişkin servis edilen ve gerçeği yansıtmayan bilgilere itibar edilmemelidir. Halihazırda Mısır’a seyahatlerinde her yaştan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Mısır kapı vizesi alma şansına sahip değillerdir. Mısır vize işlemleri 2020 yılı itibariyle bu şekilde seyretmektedir.

Mısır’a turistik vize başvuruları artıyor

Türkiye’den Mısır’a genelde üç kente seyahat edilmektedir. Bunların başında ise turistik ziyaretlerin merkezi olan Sharm El Şeyh ve Hurghada bulunmaktadır. Hurghada, Sharm El Şeyh’e göre daha geç popülerlik kazanmış olsa da dünya çapında dalış tutkunlarının uğrak lokasyonlarından biri haline gelmiştir. Türkiye’den bazı havayolu şirketleri bu bölgeye direk uçuşlar dahi gerçekleştirmektedir.

Başkent Kahire de gerek turistik gerekse de ticari ziyaretler için sıkça tercih edilen en önemli merkezlerden biridir. Çünkü Mısır’ın başkenti Kahire yakınındaki Nil Nehri’nin batısında bulunan Giza Yaylası’nda dünya kültür mirasının önemli yapılarından olan piramitler bulunmaktadır. Sadece turistik amaçlı değil pek çok iş insanı Kahire’ye ticari amaçlarla seyahat etmektedir.

Mısır-Türkiye ilişkilerinin seyrine göre Mısır vize işlemleri ve prosedürleri gelinen aşamada biçimlenmiştir.

Mısır vize başvuruları kaç günde sonuçlanır?

Mısır’a turistik, ticari, aile ziyareti ve kısa süreli eğitim için seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin Mısır vize başvurularını seyahatlerinden en az 3 ay önce yapmaları tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni ise Mısır vize işlemlerinin başvuru sonrası 45 yaş altı kişiler için en az 60 gün sürebilmesidir. Mısır Arap Cumhuriyeti’nin 45 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ulusal güvenlik tehdidi olarak görmemesi nedeniyle Mısır Konsolosluğu bu kişilerin vize işlemlerini daha kısa sürelerde (3-6 işgünü) sonuçlandırabilmektedir.

Mısır vize başvurularında yetki alanı ayrımı var mı?

Mısır İstanbul Başkonsolosluğu, vize başvurularında yetki alanı ayrımı-sınırlandırması çizmeyip Türkiye’nin her yerinden vize başvurularını kabul ederken Mısır Ankara Büyükelçiliği yalnızca kendi yetki alanındaki vize başvurularını kabul etmektedir. Örneğin çalıştığı şirket veya kurum İstanbul’da faaliyet gösteren başvuru sahibinin başvurusu Ankara’dan yapılamamaktadır.

 

Mısır vize başvuru süreci hakkında

Ancak uyarmak ve tavsiye etmek isteriz ki Mısır vize işlemleri için konsolosluk müracaatları sabır ve takip gerektiren bir zorluğa sahiptir. Bu nedenle vize danışmanlığı alanında güvenilir ve Mısır vize işlem süreçlerine hâkim bir turizm seyahat acentesinden danışmanlık almanız yararınıza olacaktır.

Mısır vize başvurularındaki başvuru prosedürü genelde gözden kaçırılan ve küçümsenen önemli basamaklar içermektedir. Örneğin Mısır İstanbul Başkonsolosluğu’na evraklarını teslim etmek isteyen bir başvuru sahibinin izlemesi gereken yol özetle şöyle basamaklandırılabilir:

*Mısır vize başvurusunda bulunmak isteyen başvuru sahibi Mısır İstanbul Başkonsolosluğu’ndan randevu almasına gerek kalmaksızın konsolosluk önüne bizzat gidip sıraya girer. Evraklarını konsolosluk vize bölümü görevlilerine sunarak kontrol ettirir. Başvuru sahibine teslim fişi ile birlikte pasaportu geri verilerek vize değerlendirme sürecinde onayın gelmesi durumunda vize basımı için pasaportunu konsolosluğa teslim etmesi istenir.

*Mısır vize başvurusu değerlendirme sürecinde konsolosluktan bilgilendirme maili gelmesinin ardından başvuru sahibi teslim fişiyle yeniden konsolosluğa giderek yeni ve güncel otel-uçak rezervasyonlarıyla birlikte pasaportunu teslim eder. Başvuru sahibinin kendisine verilen yeni tarihte (Genelde 3-4 işgünü sonra) gelmesi istenir. Bu sırada konsolosluk vize ücreti ödemesi yapılır. Ticari vize başvurusunda bulunanlar bu aşamada otel-uçak rezervasyonu sunmak durumunda değillerdir.

*Başvuru sahibi, konsolosluğun belirttiği gün ve saatte konsolosluğa son kez giderek teslim fişini verir ve pasaportunu vizeli şekilde alır.

 

Mısır vize başvuru evrakları nelerdir?

Mısır vize başvurularında Mısır İstanbul Başkonsolosluğu ve Mısır Ankara Büyükelçiliği başvuru sahiplerinden çok fazla evrak talep etmemektedir. Ancak Mısır vize başvurunuz sırasında sunduğunuz evrakların konsolosluk veya elçiliğin hassasiyetlerine uygun biçimde ibraz edilmesi önemlidir. Aksi taktirde konsolosluk başvuru işlemlerinin aksayabileceğini ve Mısır vize işlemlerinin daha da yorucu hale gelebileceğine dikkat çekeriz.

Mısır’a turistik ve ticari ziyaret amacıyla yapılan vize başvurularında istenen evraklar şöyle:

2020 Mısır vize başvuru evrakları

* Pasaport (Mısır seyahatinizin dönüşünden itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır)

* Pasaport fotokopisi (Başvuru sırasında 2 adet fotokopi sunulmalıdır)

* Planlanan seyahatinizin gidiş-dönüş tarihlerini gösteren, ad-soyad bilgilerinizin yazdığı Otel ve Uçak bileti rezervasyonları

* Eksiksiz ve tam olarak doldurulmuş, pasaporttaki imzayla uyumlu olarak ıslak imzalanmış Mısır vize başvuru formu

Önemli not: İstanbul’dan Mısır vize başvurusunda bulunacak olan başvuru sahipleri ile Ankara’dan başvuruda bulunacak olanların doldurmaları gereken formlar farklılık göstermektedir.

2020 Mısır vize başvuru formları için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız

Mısır Arap Cumhuriyeti vize başvuru formu İstanbul

Mısır Arap Cumhuriyeti vize başvuru formu Ankara

 

 

* Kimlik fotokopisi

* 2 adet biometrik veya vesikalık fotoğraf (beyaz fon üzeri, güncel ve 5cmx5cm ebatında)

*İngilizce olarak yazılmış işyeri izin yazısı veya vize talep dilekçesi (Şirketin antetli kağıdına Konsolosluğa hitaben yazılacak dilekçede kişinin iş yerindeki görevi, maaşı ve seyahatin amacından bahsedilmeli, seyahat tarih aralıklarının belirtileceği belge kaşe ve ıslak imzalı hazırlanmalıdır.)

* Mısır’a ticari vize başvurularınız için Mısır’daki şirket tarafından mail yoluyla gönderilmiş kaşeli ve imzalı davetiye (İngilizce olarak düzenlenecek ticari davetiye üzerinde düzenlenme tarihi ve Mısır şirketinin açık adresi yazmalıdır.)

*Aile ziyareti vize başvuruları için sunulan davetiyeler Mısır’dan resmi makam tarafından onaylı olmalıdır.

Çalışmayan, Ev hanımı, Öğrenciler için Mısır vizesi evrakları

Düzenli gelire sahip olmayıp Mısır’a seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri vize başvuruları sırasında birinci dereceden yakınlarını (anne, baba, eş) sponsor göstermek durumundadırlar.

Bu durumda sunulması gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

*Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış sponsor dilekçesi (Sponsor olunan kişiyle yakınlık derecesi, seyahat tarih aralıkları ve ziyaret amacı ile masrafların karşılanacağı belirtilmelidir)

***Sponsor olacak kişi şirket ortağı veya sahibi ise sponsor dilekçesini İngilizce olarak şirket antetli kağıdına yazdırıp ıslak imza ve kaşeli olarak hazırlayabilir.

***Sponsor olacak kişi memur ise çalıştığı kurumdan izin ve görev yazısı almalıdır

***Sponsor olacak kişi özel şirket çalışanı ise çalıştığı şirketten görev yazısı almalı ve çalışma durumunu gösteren diğer evraklarını ibraz etmelidir.

***Sponsor olacak kişi emekli ise e-devlet şifresiyle emekli dökümünü almalıdır.

*Banka hesap özeti (Sponsor olacak kişiye ait şahsi banka hesap özeti son 3 aylık hareketliliği göstermeli ve en az 5.000 TL bakiyeli olmalıdır. Belge bankanın imza sirküleri ile birlikte ıslak imzalı ve kaşeli olarak temin edilmelidir) Emekliler ise emekli maaşlarının yattığı banka hesap özetini son 3 aylık olarak alarak banka hesap özetlerini sunabilirler.

* Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (E-devlet şifrenizle aile nüfus bilgilerini gösterecek şekilde detaylı alabileceğiniz belgede sponsor olan birinci dereceden yakınlık ispat edilmelidir)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir