Schengen Devletler Topluluğu üyesi Malta, Türkiye’den yapılan vize başvurularında özellikle turistik, ticari, kısa süreli eğitim ve kültürel vize başvuru taleplerinin olduğu ülkelerden biridir. Gökçeada kadar yüzölçümüne sahip bir ada ülkesi olması nedeniyle ülkemizden Malta vize başvuru talepleri sınırlıdır. Malta’ya yapılan seyahatler genelde kısa süreli dil okuluna katılımlar, turistik ve özellikle denizcilik sektöründe faaliyet yürüten şirketlerin ticari amaçlı gerçekleştirdikleri ziyaretlerdir. Bu yazımızda Malta vizesi işlemleri konusunda siz değerli ziyaretçilerimizi dikkatli olunması gereken noktalar konusunda bilgilendirmeyi hedefliyoruz.
Malta’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız vize uygulamasına tabidirler. Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (kırmızı) pasaport sahibi vatandaşlarımız ise 6 ayda 90 güne kadarki kalışlar için Malta vize işlemlerinden muaftırlar.
2020 Şubat ayı itibariyle güncellenen Schengen vize uygulamaları ve kurallarına göre Malta vize başvurunuzu planlanan seyahat tarihinizden en az 6 ay önce yapabilirsiniz. Malta’ya turistik, ticari, fuar katılımı, aile, akraba, arkadaş ziyareti, kültürel, sportif, transit ve kısa süreli eğitim amaçlı seyahatleriniz için vize başvurularınızı Malta Konsolosluğu’na direk yapılamamaktadır. Malta Konsolosluğu ancak özel durumlarda bu tarz başvuruları kabul etmektedir.
Türkiye’nin çeşitli illerinden yapılan Malta vize başvurularını Malta İstanbul Başkonsolosluğu değerlendirir ve karara bağlar. Malta vize başvurularınızı konsolosluğun yetkilendirdiği Malta vize başvuru merkezleri veya akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirsiniz.
Malta’ya seyahat planı bulunan başvuru sahipleri ikamet ettikleri ve çalıştıkları ile göre başvurularını İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon, Edirne, Bodrum, Antalya, Gaziantep ve İzmir’deki İtalya vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilirler.
Malta vize başvurularında yetki alanı ayrımı bulunmaz. Malta vize başvuru sahipleri yukarıda belirtilen Malta vize başvuru merkezlerinden herhangi biri aracılığıyla başvurularını gerçekleştirebilirler.
Malta vize başvurularında sunulması gereken evraklar başvuru sahiplerinin mevcut çalışma ve düzenli gelir durumuna göre farklılık gösterir. Ayrıca Malta vize başvurunuzu yaptığınız ile göre evraklarınızı farklı şekillerde sunmanız istenebilir.
Malta Schengen vize başvurularında randevu prosedürü zorunludur. Malta Konsolosluğu randevusuz herhangi bir başvuruyu kabul etmemektedir ve tüm randevular online olarak alınmaktadır. Malta vize başvurularında konsolosluğun günlük kota uygulaması nedeniyle genelde randevu yoğunluğu vardır. Malta vize başvurunuz ileriki tarihlere verilebilir.
Malta Schengen vize işlemleri konsolosluğun çalışma ve randevu yoğunluğuna göre değişmekle birlikte başvuru yapılan il ve başvuru merkezine göre vize çıkış süreleri farklılık gösterir.
Malta vize işlemleri resmi tatil günleri ve konsolosluğun ek evrak ve mülakat taleplerinden doğacak gecikmeler yaşanmadığı taktirde ortalama olarak 5-10 işgünü içerisinde sonuçlanmaktadır. Malta vize başvurularındaki randevu yoğunluğu dikkate alınarak başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç bir ay önce yapmanız tavsiye edilir.
Malta İstanbul Başkonsolosluğu hızlı ve seri çalışan bir konsolosluktur. Bu nedenle İstanbul’dan yapılan Malta vize başvuruları çoğu durumlarda 3 ila 4 işgünü arasında sonuçlanır.
Kısa ve uzun dönem İngilizce dil eğitimini uzun yıllardır dil eğitimi turizmine çevirip önemli bir gelir kaynağı haline getirmiş olan Malta’ya Türkiye’den bu amaçla giden pek çok vatandaşımız bulunmaktadır.
Malta eğitim vizesi başvurularında Malta’daki eğitim süresi boyunca alınacak ders/derslerin detaylarını, süresini ve ücretini gösteren, kuruluşun mührünü ve okul yöneticisinin imzasını taşıyan Malta eğitim kuruluşundan kabul mektubu ve ödemenin yapıldığını onaylayan makbuz makbuz mutlaka beyan edilmelidir.
Malta’ya staj amaçlı gerçekleştirilen eğitim vizesi başvurularında bütün stajyer başvuru sahipleri için, işveren firmalar tarafından JOBS PLUS’tan alınan, kaşeli ve imzalı belge ‘’Notification of Internships/ Trainees’’ sunulmalıdır.
Malta eğitim vizesi başvuru sahibinin hiçbir geçim kaynağına sahip olmaması durumunda ebeveynden ya da vukuatlı nüfus örneğiyle akrabalığını kanıtlayabilecek kişilerden alınan ve gidiş dönüş tarihlerini kapsayan, noterden onaylı, orjinal taahhütname sunulmalıdır. Öğrenciler için, konaklama ücreti ödendiyse günlük 18 Euro, ödenmediyse 30 Euro gösterilmesi gerekmektedir. Taahhütname arkasında sponsorun noter onaylı kimlik fotokopisi bulunmalıdır.
Malta ticari vize başvurusunda bulunmak için öncelikle Malta’daki iş ortağınız veya ticari partnerinizden konsolosluğun belirttiği formatta davet yazısı veya ticari davetiye alınması gerekmektedir. Bu davet yazısının Malta’daki şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak hazırlanması önem taşımaktadır.
Malta ticari Schengen vize başvuru prosedürlerine göre davet yazısının ıslak imzalı olarak tarafınıza ulaştırılması şart değildir. Davet yazınızı mail veya faks yoluyla temin etmeniz başvuru için yeterli olacaktır. Malta ticari vize başvurularında davet yazınızın içeriğinde başvuru sahibinin pasaport bilgileri, ülkeye hangi tarihlerde ve ne amaçla geleceği belirtilmelidir. Davetiyede belirtilen tarihler ile rezervasyon tarihleri uyumlu olmalıdır.
Malta turistik vize başvurularında gidiş amacınıza uygun evraklar ve seyahat planı sunmanız faydanıza olacaktır. Malta turistik vize başvurularında otel rezervasyonunuzun başvuru yaptığınız tarihten itibaren geçerli olmasına özen gösteriniz.
Malta Schengen vize başvurunuzun ardından konsolosluk sizden ek evrak veya mülakat talebinde bulunabilir. Ek evrak talepleri daha çok mail yoluyla veya telefonla aranarak başvuru sahiplerine ulaştırılır. Mülakat talebi gelmesi durumunda Malta konsolosluk randevusu alınarak mülakata şahsen gitmeniz gerekecektir. Bu gibi durumlarda konsolosluk görevlileri sizlere çalışma durumunuz, seyahat planınız ve daha önce varsa eğer Schengen vize reddinizle ilgili kapsamlı sorular yöneltebilir. Malta vize mülakatına gitmeden önce başvuru dosyanıza hâkim olmanızı önemle tavsiye ederiz.
Malta vize başvurunuz konsolosluk tarafından reddedilebilir ve vize alamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda Malta Konsolosluğu tarafından tarafınıza 17 maddelik bir red mektubu iletilir. Öncelikle bu red mektubunu sonraki başvurunuz için saklamanızı tavsiye ederiz. Reddin gerekçelerini inceleyip bir sonraki vize başvurunuza hazırlık yapabilirsiniz.
Malta Konsolosluğu geneli itibariyle uzun süreli Schengen vize basımları yapabilen bir konsolosluk değildir. Ancak pasaport siciliniz ve seyahat geçmişiniz dikkate alınarak Malta Konsolosluğu’ndan uzun süreli vizeler alabilirsiniz. Özellikle Malta’ya ticari amaçla sık seyahat eden başvuru sahipleri Malta vizelerini Schengen kurallarına uygun kullanırlarsa uzun süreli vize alabilirler. Malta Konsolosluğu’ndan uzun süreli vize alabilmenin bir yolu da Malta’daki ticari partnerinizin sektördeki ağırlığı önem taşır.
Malta vize başvurunuz sırasında sunduğunuz maddi durumunuz ve birikimlerinizi gösteren belgeler de uzun süreli Malta vizesi almanıza etki edebilir.
– Malta vize başvurunuz sırasında dosyanızdaki otel rezervasyonunuzun fake olmamasına özen gösterin. Özellikle turistik başvurularda otel rezervasyonları kontrol edilebilir ve bu nedenle vize reddi alabilirsiniz.
-Çalışmayan ve düzenli gelirini beyan edemeyenlerin Malta vize başvuruları sırasında mutlaka ama mutlaka birinci dereceden yakınlarını (anne, baba veya eş) sponsor göstermeleri faydalı olur.
– Malta vize başvurunuzu ülkeye gidiş amacınıza uygun yapmaya gayret edin. Ticari amaçlı gidiş planı varsa Malta şirketinden mutlaka davet yazısı alın.
-Malta vize başvurunuz sırasında sunduğunuz yurtdışı seyahat sağlık sigortası poliçelerinizin seyahatin dönüş tarihinden itibaren 15 gün fazla olacak şekilde yapılmasına özen gösterin.
-Malta vize başvurunuz sırasında sunacağız şirket izin yazılarınız veya şahsi dilekçelerinizin İngilizce olmasına özen gösteriniz.
-Malta vize başvurularında e-devlet şifrenizle alacağınız belgelerin barkodlu olması gerekmektedir.