Bu yazımızda size Lüksemburg vize reddine karşı yapılması gerekenleri, Lüksemburg vize reddi ve itirazı süreciyle ilgili yapılması gerekenleri ve tavsiyelerimizi sıralamaya çalışacağız. Başlamadan belirtmek isteriz ki, Lüksemburg vize reddine karşı itirazın genel bir yöntemi olsa da bir şablonu yoktur. Lüksemburg vize reddi yaşayan başvuru sahiplerine vize reddi karşısında verilmesi gereken danışmanlık hizmeti kişilerin güncel durumları baz alınarak sunulmalıdır.
Lüksemburg vize başvurularındaki red kararları konsolosluk birimleri tarafından ıslak imza ve mühürlü red mektubu veya bildirim formu yoluyla bildirilmektedir. Lüksemburg vize başvurularında başvuru sahiplerine çeşitli gerekçelerle vize onayı verilmeyebilir. Lüksemburg vize ret mektupları genellikle 16 maddeden oluşmaktadır. Lüksemburg vize reddinde konsolosluk tarafından belirtilen gerekçeleri anlamak için öncelikle başvuru sürecinde hazırlanan evraklar ve bu evrakların sunuluş biçimi dikkatle incelenmelidir. Zira bir sorunun kaynağını anlamadan sonuçlarını ele almak ve analiz etmek mümkün değildir. Lüksemburg vize retlerinde istisnalar haricinde red gerekçeleri standart madde veya maddeler işaretlenerek başvuru sahibine iletilir. Bu nedenle Lüksemburg vize reddi sonrası tarafımıza sorulan en yaygın soru ‘Tüm evraklarım tamdı ama neden vize reddi yaşadım?’dır. Pek çok başvuru sahibi vize retleri konusunda net ve somut gerekçeleri bilmemekten yakınmaktadır. Bu durumda öncelikle yapılması 16 maddelik red mektubunda işaretlenen madde veya maddeleri dikkatli biçimde incelemektedir. Bu maddeler dikkatli biçimde okunduğunda Lüksemburg vize reddine karşı alınması gereken önlemler şöyle sıralanabilir.
Lüksemburg vize reddi alma riskini minimuma indirmenin yolu başvuru öncesinde kritik noktalara dikkat etmekten geçmektedir. Aşağıda bu önemli noktaları ve tavsiyelerimizi kapsamlı bir şekilde dikkatinize sunmak isteriz.
İlk kez bir Schengen vize başvurusunda veya Lüksemburg vize başvurusunda bulunuyorsanız bilgilendirme ve yönlendirmeleri kuvvetli, referansları güçlü bir kurumdan mutlaka danışmanlık hizmeti alın. Bu hizmeti almadan önce çalışacağınız kişi veya kurumların vize prosedürlerine hakim olup olmadığını test edin. Departmanlarını arayarak veya mail atarak gerekli evrak listesi ve vize işlem sürecine dair bilgilendirmeler talep edin. Lüksemburg vize başvurunuzu “garanti” biçimde olumlu sonuçlandıracağını iddia eden kurum veya şahıslar kaçının.
Lüksemburg Konsolosluğu başvuru sahiplerinin açık ve doğru beyanda bulunmalarını önemser. Lüksemburg vize başvurularında dikkat edilmesi gereken en kritik halka gidiş amacınıza uygun bir başvuru prosedürü izlemektir. Lüksemburg’a gidiş amacınız ticari veya aile ziyareti ise davetiyeli bir vize başvurusu yapmaktan kaçmayın. Lüksemburg turistik vize başvurularında gidilecek şehre göre kalış gün sayısını çok uzun tutmamaya (en fazla 1 hafta-10 gün) özen gösterin.
Lüksemburg vize başvurularınız sırasında düzenli gelirinizi beyan etmek hayati önemdedir. Vize başvurularında sadece yüklü miktarda bakiyeli banka hesap özetleri sunmak vize uyum koşullarını yakaladığınız anlamına gelmez. Özellikle bakiyeli banka hesap özetleri (TL’nin yanısıra varsa USD ve Euro) ile başvuru yapmak yararınıza olacaktır. Ancak bu banka hesap özetlerinde düzenli gelirinizin oldukça üzerinde miktarlarda para göstermemeye gayret edin. Yüksek miktarlarda para göstermeniz durumunda bu miktarın hangi yolla elde edildiğini ispatlamayı unutmayın.
Bu yapılmadığı veya yapılamadığı taktirde Lüksemburg Konsolosluğu veya elçiliği sizi Türkiye’ye bağlayan ekonomik koşulları yetersiz bulup vize başvurunuz hakkında ret kararı verebilir.
Yanısıra Türkiye’de sahip olduğunuz taşınmazlarınız varsa bunların tapu ve araç ruhsatı fotokopilerini de sunmanız faydalı olacaktır. Tüm bunlar sizi Türkiye’ye ekonomik olarak bağlayan koşulların güçlülüğüne işaret eder ve hakkınızda verilecek kararı etkileyebilir. Lüksemburg vize başvurunuz sırasında sunduğunuz tüm evrakların güncelliğini yitirmemiş olmasına (10 günden eski olmamalı) dikkat edin.
Lüksemburg vize başvurunuzu seyahat tarihinizden en geç 1 ay önce yapmaya özen gösterin. Türkiye’deki Lüksemburg konsolosluk ve elçilikleri dönemsel olarak çalışma ve randevu yoğunluğu içinde olabilirler. Seyahatinizin aksamaması adına başvurunuzu seyahat tarihinize göre en erken 6 ay kala yapma hakkınıza sahipsiniz. Lüksemburg’a ani gelişen seyahatleriniz için eğer varsa Express ve VIP hizmetlerden yararlanmanız faydanıza olabilir.
Lüksemburg vize reddini en çok yaşayan başvuru sahipleri resmi olarak herhangi bir kurum veya şirket bünyesinde çalışmayan kişilerdir. Herhangi bir şirket ve kurum bünyesinde sigortalı veya bağlı olarak çalışmayan kişilerden ‘Lüksemburg vizesi alabilir miyim?’ sorusu yaygın biçimde gelmektedir. Bu durumda, danışmanlık hizmeti verilen veya iş ilişkisinin olduğu kişi veya şirketlerle danışmanlık sözleşmesi (mümkünse noter kanalıyla) imzalanması faydalı olacaktır. Bu tarz sözleşmeler sizin düzenli gelirinizi ve iş ilişkinizi belgeler. Benzer şekilde kültür ve sanat alanında bağımsız faaliyet yürüten başvuru sahipleri de üretimlerini gösteren görselleri ve portfolyölerini başvuru dosyalarına eklemelidirler. Tüm bunlara ek olarak şahsi vize talep dilekçelerinizde mevcut işinizi ve çalışma durumunuzu detaylı bir dilekçe ile açıklayabilirsiniz.
Çalışmayan yani düzenli gelir beyan edemeyen başvuru sahiplerinin Lüksemburg vize başvurularında vize uyum koşullarını yakalamaları gerekir. Bunun için başvuru sahibine birinci dereceden yakınlarından biri (anne, baba veya eş) sponsor olması gerekir. Schengen ülkelerine seyahat etmek isteyen ev hanımları, iş arayanlar ve öğrenciler bu kapsama dahil edilebilir.
Son dönemde Lüksemburg Konsolosluğu’nun vize başvuru prosedürlerini sıkılaştırdığı görülmektedir. Başvuru sırasında beyan edilen sahte ve tahrif edilmiş belgeler sunmak Lüksemburg vize ret gerekçelerinden biridir. Bu nedenle başvuru dosyanızdaki evrakların orijinal olmasına özen gösteriniz.
Lüksemburg ticari ve turistik vize başvurularında otel rezervasyonu sunmak gereklidir. Bu otel rezervasyonlarının konfirmeli ve geçerli olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Lüksemburg vize retlerinin önemli bir kısmının fake (sahte) rezervasyonlardan kaynaklı olduğu görülmektedir. Rezervasyon kodlarınız ve konaklama detaylarınız konsolosluklar tarafından sıkı biçimde kontrol edilebilir.
Daha önce Schengen vize başvurusunda bulunmuş ve çeşitli ülkelere seyahat etmişseniz vize geçerlilik tarih aralığında kalış sürenizi aşmamış olduğunuza dikkat etmelisiniz. Geçerli vizeleriyle kalış gününü aşan başvuru sahipleri hakkında Schengen Bilgi Sistemine (SIS) not düşülür ve Lüksemburg vize reddi yaşayabilirsiniz.
Lüksemburg vize başvurularında seyahat geçmişinizi ispat eden belgelerin başvuru dosyanızda bulunması önemli ve gereklidir. Geçerliliğini yitirmiş eski pasaport veya pasaportlarınızda son 5 yıla ait Schengen vizeleriniz veya yurtdışı çıkışlarınızı gösteren giriş-çıkış kaşelerinin görsellerini beyan etmeniz faydalı olacaktır.
Schengen vize başvurularında birden fazla ülkeye seyahat planı bulunan başvuru sahipleri ilk giriş yaptıkları ülkeden değil en çok kalış planı bulunan ülkeden vize başvurusunda bulunmak durumundadırlar. Bu nedenle Lüksemburg vize başvuru öncesinde seyahat planınızı dikkatlice kontrol edecek başvurunun adresini doğru belirlemelisiniz. Seyahat planınız birden çok ülkeyi kapsıyorsa ülkeler arası geçişlerinizi de ispat etmeniz gerekmektedir.
Lüksemburg vize reddi sonrası aceleyle başka ülkelerden vize talep etmek yerine başvuru aşamasında eksik bırakılan yanlar olup olmadığına bakılmalıdır. Başvuru sırasında ibraz edilen belgelerin öngörülen seyahatin amacı ve şartlarını kanıtlaması gerekmektedir. Amaç ve şartları ispat eden belgelerin eksiksiz ve düzgün sunulup sunulmadığından emin olunuz.
Lüksemburg vize reddi yaşayan başvuru sahipleri itiraz hakkına sahiptirler. Lüksemburg Ankara Büyükelçiliği, vize reddine itirazları direk kabul eden ve değerlendiren bir konsolosluktur. Lüksemburg vize reddine itiraz dilekçesi ve eğer sunulmak istenirse destekleyici evraklar konsolosluk vize bölümüne iletilebilir. Lüksemburg vize reddi itiraz dilekçeleri İngilizce olarak kaleme alınabilir.
İtiraz dilekçelerinizi bilgisayar ortamında kaleme almanız tavsiye edilmektedir. Unutmayınız ki tüm vize redlerinde itirazlar şahsidir. Bu nedenle başka biri tarafından sizin adınıza konsolosluk birimlerine yapılan itirazlar geçersiz olacaktır.
İtiraz dilekçesinde;
Başvuru sahibinin ad-soyadı
Başvuru sahibinin telefon numarası ve e-posta adresinin bulunması gerekmektedir.
Lüksemburg vize reddine itirazınız ret gerekçelerine yanıt üretmeye odaklanmalıdır. Lüksemburg vize red mektubunda işaretlenen madde veya maddelere odaklanarak gereksiz ayrıntılara girmekten uzak durmalısınız. Örneğin. Lüksemburg vize ret mektubunda konsolosluk tarafından ‘gidip de geri dönmeyeceğiniz’ yönünde bir kanaat belirtilmişse düzenli gelir durumu ve seyahat planınız ekseninde kendinizi açık ve samimi biçimde anlatmanız oldukça önemlidir.
Lüksemburg vize reddi yaşayan ve danışmanlık amacıyla şirketimize ulaşan başvuru sahiplerinin, geçmiş başvuru süreçlerini detaylı olarak aktarmalı ve vize ret mektuplarının orjinali veya kopyasını ellerinde bulundurmaları yararlarına olacaktır.
Lüksemburg vize reddiyle karşılaşan başvuru sahiplerinin pasaportlarına herhangi bir işaret konulmaz. Ancak Lüksemburg vize reddi, 26 ülkenin oluşturduğu Schengen ortak sistemine not olarak düşülür ve sonraki başvurunuz sırasında bu durum başka bir konsolosluk tarafından görülür.
Lüksemburg vize reddi sonrasında yeniden başvuru yapma hakkına elbette sahipsiniz. Vize reddi sonrası bunun herhangi bir süresi yoktur. Ancak unutulmamalıdır ki, Lüksemburg vize reddine yol açan detaylar incelenip masaya yatırılmadan aynı başvuru evraklarıyla başvuru yapmak aleyhinize olacaktır.