Birleşik Krallık (İngiltere) vizesi, başvuran veya başvurmayan pek çok kişinin geçmişten bu yana adeta korkulu rüyası olagelmiştir. Hemen hepimiz eş, dost, akraba ve arkadaş çevremizden bir İngiltere vize başvuru deneyimi dinlemişizdir. Vize başvuru süreçlerinde İngiltere Konsolosluğu’nun değerlendirme kriterleri, vize başvuru evraklarının konsolosluğun dikkatine operasyonel olarak sunuluş biçimi ve konsolosluk değerlendirme aşamasındaki hikayeler basit birer ‘google’ aramasıyla bile rahatlıkla bu tabloyu özetleyebilir. Özetle vize dünyasındaki tanımıyla ifade edersek İngiltere vizesi gerçekten de alınması ‘zor bir vize’ olarak tanımlanabilir. Buna rağmen sosyal medya ve internet üzerindeki çeşitli forum ve platformlarda İngiltere vize başvurularına dair ‘imkansız’ vurguları içeren yazı ve yorumlara mesafeyle yaklaşılmalıdır. İngiltere vizesi almak zor mu? yazımızda siz değerli ziyaretçilerimiz için bu soruya açıklık getirmeye çalıştık.
İngiltere Konsolosluğu, vize uyum koşullarını yakalayan birçok başvuru sahibine vize onayı vermektedir ve ülkemizden pek çok kişi Birleşik Krallık topraklarını çeşitli amaçlarla ziyaret etmektedir. Ancak genel bir değerlendirme yapmak gerekirse değerlendirme kriterlerinin yüksek olması, başvuru sürecinde düzenli gelir durumunun detaylı şekilde incelenmesi İngiltere vizesini en zor alınan vizelerden biri haline getirmiştir.
Bu katılıklara rağmen Birleşik Krallık vizesi almak için mutlaka belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İngiltere vize başvurularında uyumlu ve açık hazırlanmış başvuru dosyaları onay alabilmektedir. Bu nedenle İngiltere vizesi almanın zor olduğu bilgisi doğru olsa bile İngiltere vize vermiyor ifadesi gerçekliği yansıtmamaktadır.
Brexit süreci sonrasında Avrupa Birliği (AB) ile mesafelenen Birleşik Krallık (United Kingdom) göçmenlik politikalarını daha da sıkılaştırmıştır. Bu durum Türkiye’den yapılan vize işlemlerine de yansımıştır. Bordo (umuma mahsus) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın yanısıra yeşil (hususi), gri ve diplomatik paspaort sahibi vatandaşlarımızın da İngiltere vizesi almak zorunda olmaları İngiltere vize şartlarının setliğini göstermektedir.
İngiltere Konsolosluğu’nun vize başvuru değerlendirme süreçlerindeki temel ölçütü başvuru sahiplerinin Türkiye’deki çalışma ve düzenli gelir durumlarıdır. Türkiye’nin mevcut ekonomik koşulları çerçevesinde görece yüksek maaş alan kişiler, ticari faaliyetleri gelişkin şirket ortakları – sahipleri, birikim sahibi emekliler, devlet memurları ve diğer meslek gruplarına mensup kişilerin İngiltere vizesi almaları mümkün olabilmektedir.
Özellikle pandemi süreciyle birlikte sıkılaştırılan İngiltere vize prosedürlerinde bu durum vize işlem ve değerlendirme sürelerine yansımıştır.
İngiltere vize işlemlerinin 1 ayı aşan sürelerde sonuçlanması ve değerlendirme aşamasında Liverpool ve New Delhi gibi Birleşik Krallık ofislerinin inisiyatif alması İngiltere vizesi almanın neden zor olduğuna en somut işarettir.
Aynı kapsamda İngiltere vizesi almak için yürütülmesi gereken operasyonel süreç de kritik halkalardan biridir. Bu sürecin İngiltere Konsolosluğu’nun değerlendirme kriterlerine uygun olarak ilerletilmesi vize alımında önemli ölçüde etkili olmaktadır.
İngiltere vize başvurularında onay alan başvuru sahiplerinin düzenli gelir ve çalışma durumları, birikim hesapları ve seyahat geçmişleri vize almayı kolaylaştıran en önemli etkenlerdir. İngiltere vizesi alan başvuru sahiplerinin ortak özellikleri;
-İngiltere’den bir şirket ile ticari görüşme veya iş toplantısına davet edilip şirket sponsorluğunda vize başvurusu yapan şirket sahipleri-ortakları, şirket çalışanları, sözleşmeli danışmanlar
-İngiltere’ye turistik veya aile ziyareti amacıyla seyahat planlayıp Türkiye’deki düzenli gelir durumları gelişkin başvuru sahipleri
-İngiltere’de bir organizasyona, etkinliğe, akademik ve kültürel toplantıya davet edilip çalıştıkları kurum sponsorluğunda vize başvurusunda bulunan kişiler
-İngiltere’de bir spor etkinliğine davet yoluyla başvuru yapanlar
-İngiltere’de dil eğitimi görmek amacıyla başvuru yapıp dil okulu başvuru kriterlerini eksiksiz biçimde hayata geçirenler