Hollanda vize başvuruları sırasında konsolosluk dikkatine sunulması gereken evraklarla ilgili hazırladığımız bu çalışmamızı büyük bir gururla siz değerli ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz. Bu çalışma, kurumumuzun temelini oluşturan ve uzun yılları bulan başvuru deneyimleri üzerinden zenginleştirilmiş ve Hollanda vize işlemlerindeki güncel duruma adapte edilmiştir. Hollanda vizesi için gerekli evraklar nelerdir?
Hollanda vize başvurusu yapmak isteyen vatandaşlarımız Hollanda vize işlemlerinde Hollanda Konsolosluğu’nun belirlediği vize başvuru prosedürlerine uymak durumundadırlar.
Hollanda vizesi için nelerin gerektiği sorusuna yanıt vererek başlayalım. Hollanda vize başvurusu için gerekli belgeler seçmiş olduğunuz Hollanda vize kategorisi ve başvuru sahiplerinin mesleki durumlarına göre değişiklik gösterir. Hollanda’da 6 aylık zaman diliminde 90 günden fazla kalacak şekilde bir vize başvurusu yapmak istiyorsanız tercih etmeniz gereken vize türü Hollanda Ulusal Vizesidir. Hollanda Ulusal Vizesi belli bir seyahat amacına yönelik 90 günden fazla olan uzun süreli kalışlar için geçerli bir vize türüdür. Hollanda Ulusal vizesi alan başvuru sahipleri ülkeye gidişlerinin ardından oturum izni (yasal ikamet statüsü) almak için ilgili birimlere başvuruda bulunurlar.
Hollanda ulusal (D) tipi vize başvurularındaki aşamalar ve gerekli evraklar C tipi Schengen vize başvurularına göre önemli farklılıklar içerir.
Hollanda vizesi için gerekli evraklar seçmiş olduğunuz vize türü ve gidiş amacınıza paralel olarak mevcut çalışma ve düzenli gelir durumu meslek gruplarına göre çeşitli özgünlükler içerebilir. Bu tarz durumlarda durumunuza Hollanda vizesi için gerekli evraklar uygun evrak listesi temsilcilerimiz aracılığıyla sizlere bildirilecektir.
Hollanda vizesi için gerekli evraklar başvuru sahibinin mesleki durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu yazımızda daha çok Hollanda Schengen vize başvurularında konsolosluk dikkatine sunulması gereken evraklar üzerinde durmayı tercih ettik.
Hollanda vizesi almak isteyen başvuru sahibinin ülkeye gidiş amacı aile, akraba, arkadaş ziyareti ise davetiye temin edilmesi gerekmektedir. Hollanda’da oturum sahibi veya Hollanda vatandaşı kişi tarafından bu davetiye orijinal belediye onaylı olarak Hollanda vize başvuruları sırasında kabul edilebilmektedir.
Hollanda vizesi almak isteyen başvuru sahibinin ülkeye gidiş amacı ticari ziyaret, iş toplantısı, ticari eğitim veya kısa süreli ticari bir gezi ise Hollanda’daki şirketten ticari davetiye edinilerek vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Hollanda vizesi için gerekli evrakları geniş bir yelpazede ele almak gerekir. Bunun nedeni ise birbirinden çok farklı ziyaret amaçları taşıyan kişilerin varlığıdır. Federal Hollanda Cumhuriyeti’nde yaşayan Türkiyeli nüfus ve iki ülke arasındaki ticari bağlar nedeniyle Hollanda’ya farklı amaçlarla vize başvurusunda gitmek isteyen kitlenin varlığı azımsanmayacak oranda fazladır.
Hollanda vizesi için gerekli evrakları her bir başvuru sahibi için sunulması gereken ortak evraklar üzerinde durarak ele alalım.
Tüm vize başvurularında olduğu gibi Hollanda vize başvurularında en temel evrak konsolosluğun işlem yapacağı ve vize onayı verdiğinde vize sticker’ını basacağı pasaportunuzdur.
Hollanda vizesi için pasaport süresi planlanan seyahatin dönüş tarihinden itibaren en az 90 gün geçerli olmalıdır. Bu koşulları sağlamadığı taktirde pasaportunuz geçerli de olsa Hollanda vize başvurunuzla ilgili pasaportunuza işlem yapılamayacak ve pasaportunuz teslim alınmayacaktır.
Bu nedenle Hollanda vizesi almak için pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az 1 yıl olmasını tavsiye ediyoruz.
Hollanda vize başvurularında başvuru sahiplerinin gidiş amacı, seyahat planı, kişisel bilgileri ve düzenli gelir durumlarına dair bilgileri içeren başvuru formları büyük bir dikkatle doldurulmalıdır. Hollanda vizesi için gerekli evrakların listesinde ilk sırada yer alan başvuru formu özenle hazırlanması ve sunulması gereken bir belgedir.
Hollanda Schengen vize başvuru formu başvuru sahibinin kimlik bilgileri, irtibat bilgileri, belgeler, seyahatle ilgili bilgiler ve masrafları üstlenme beyanını içerir ve tercih edilen vize türüne göre farklılıklar gösterir. Hollanda’da 6 aylık zaman diliminde en fazla 90 güne kadar kalış hakkı tanıyan Schengen vize başvuruları için doldurulması gereken başvuru formu Hollanda Schengen vize başvuru formudur. Hollanda Ulusal (D Tipi – 90 gün üzeri kalışlar) vize başvuru formunun formatı ve içeriği ise farklılık göstermektedir.
Hollanda Schengen vize başvuru formu beş ana bölümden oluşur.
1-Başvuru Sahibinin Kimlik bilgileri
2-İrtibat bilgileri
3-Belgeler
4- Seyahatle ilgili bilgiler
5-Masrafları üstlenme beyanı
Hollanda vize başvurusunun tüm detaylarını içeren bilgilerin eksiksiz biçimde doldurulması gereklidir. Bu nedenle, formu online olarak doldurmadan önce Hollanda vizesi için gerekli evrakların eksiksiz biçimde hazır olmasını ve dosyalanmasını tavsiye ederiz. Bu sayede Hollanda vize başvurunun ilgili bölümlerine gerekli bilgileri daha kısa sürede girebilir ve başvuruya hazır olabilirsiniz.
Hollanda vize başvuru formunda seyahat planıyla ilgili kısımlara güncel bilgileri yazınız. Ülkeye-Schengen alanına planlanan giriş çıkış tarihleri, otelde konaklayacaksanız kalacağınız otelin adı adresi ve telefon numarası, ticari bir davet üzerine ülkeye gitmeyi planlıyorsanız davet eden şirket ve yetkilisinin iletişim bilgileri eksiksiz biçimde yazılmalıdır.
Hollanda vize başvurularında yurtdışı seyahat sağlık sigorta poliçesi sunulması zorunludur. En az 30.000 Euro teminatlı, Schengen ülkelerinde geçerli, seyahatten en az bir gün öncesini ve dönüş tarihinden en az bir gün sonrasını kapsayan seyahat sağlık sigortası olmadan Hollanda vize başvurunuz işleme alınmaz.
Hollanda vizesi için gerekli sigortanın üzerinde başvuru sahibinin adı-soyadı, kimlik bilgileri, adresi, sigorta poliçe numarası ve sigorta geçerliliğini ispatlayan tarihler mutlaka yazmalıdır. Seyahat sağlık sigorta poliçesi sigortayı yapan acente tarafından kaşeli ve imzalı olarak sunulmalı, sigorta poliçe ödemesine dair makbuz da ibraz edilmelidir. Bu durumda Hollanda vizesi için gerekli evraklar arasında yurtdışı seyahat sağlık sigorta poliçesi başvuru dosyasında mutlaka bulunması gereken temel evraklardan biridir.
Hollanda vizesi için gerekli sağlık sigortasının ücretleri tercih edilen vize türüne, başvuru sahibinin yaşına ve Schengen alanındaki planlanan kalış süresine değişiklik göstermektedir. Euro kurundaki dalgalanmaya bağlık olarak Hollanda vizesi sigorta ücretlerinde farklılıklar yaşanabilir. Hollanda vize başvurunuz öncesinde seyahat sağlık sigortasıyla ilgili ücret bilgisine şirketimizi arayarak veya mail yoluyla ulaşabilirsiniz.
Hollanda vize başvurularında sunulması gereken evraklar arasında düzenli gelir ve mali durumu ispat eden banka hesap özetleri kritik bir yer tutar. Hollanda Konsolosluğu’nun vize başvuru değerlendirme süreçlerinde üzerinde durduğu en önemli nokta başvuru sahiplerinin ekonomik durumlarıdır. Düzenli gelir ve çalışma durumu açısından zayıf başvuru sahipleri bu nedenle çoğu zaman vize retleriyle karşı karşıya kalabilmektedirler.
Hollanda’da planlanan kalış süresince seyahat masraflarını karşılayabilecek düzenli gelir durumuna sahip başvuru sahipleri mevcut durumlarını beyan ettiklerinde genel olarak vize alabilmektedirler. Ülkemizdeki döviz kurundaki dalgalanmalarla beraber hesap edersek bir haftalık bir Hollanda seyahati için uçak bileti, konaklama ve günlük ihtiyaçları karşılayabilecek en az 1000 Euro bulundurulması gereklidir. Hollanda vizesi için bankada bulundurulması gereken bu para TL, USD, GBP veya Euro cinsinden de gösterilebilir.
Hollanda vize başvuru sahiplerinin güncel mali durumlarını ve birikimlerini gösteren banka hesap özetlerini Hollanda Konsolosluğu’nun dikkatine kapsamlı biçimde sunmaları yararlarına olacaktır.
Hollanda ticari vize başvurularında konsolosluk Türkiye’de sponsor olan şirket banka hesap özetleriyle ilgilenmektedir. Gidiş amacının ticari olması durumunda garantör olan şirketin banka hesap özetlerinde masrafları karşılayacak bakiye bulunmalıdır.
Hollanda vize başvuru sahiplerinin kaleme alacakları vize talep dilekçesinde vize başvurusu yaptığı ilgili konsolosluğa veya elçiliğe hitap edilmelidir. Vize talep dilekçeleri mutlaka tarih atılarak sunulmalıdır. Dilekçedeki tarihin güncel olmasına özen gösterilmelidir.
Hollanda vize talep dilekçelerinin içeriği başvuru sahibinin düzenli gelir durumuna göre farklılık gösterir. Çalışan, şirket sahibi-ortağı, emekli, devlet memuru, öğrenci veya ev hanımları için yazılacak dilekçelerin içerikleri mevcut durumlarına göre değişiklik gösterecektir.
Vize talep dilekçeleri A-4 kağıdına yazılmalı, dilekçenin sayfaya yayılacak şekilde düzgün ve okunur olmasına dikkat edilmelidir. Elle yazılan vize talep dilekçeleri yerine bilgisayar ortamında yazılan vize talep dilekçelerinin çıktısı alınarak ıslak imzalı hazırlanması gerekmektedir.
Hollanda vize dilekçesinin içeriğinde gidiş amacı, planlanan seyahat tarih aralıkları ve seyahat masraflarının kimin tarafından karşılanacağı mutlaka belirtilmelidir.
Vize dilekçesinin yazılacağı dil konsolosluk tarafından belirlenen çerçevede olmalıdır. Bazı dünya ülkelerine yapılan vize başvurularında dünya çapında kullanılan en yaygın dil olarak İngilizce’nin kullanılması zorunlu kılınırken bazı ülke konsoloslukları ve elçilikleri ise dilekçe dilinin Türkçe olmasında herhangi bir sakınca görmemektedir. Başvuru öncesinde vize talep dilekçesinin hangi dilde yazılması gerektiği konusunda danışmanlık almakta fayda vardır.
Hollanda vize dilekçesinde gereksiz ve fazla bilgiye yer verip kafa karıştırıcı cümleler kurmaktan kaçınılmalıdır. Asıl konuya ve talebe odaklanılmalıdır.
Hollanda vize redlerine itiraz ve pasaportun işlemden çekilmesinin talep edildiği durumlar için yazılan dilekçelerde başvuru sahibi mevcut durumunu doğrudan ve tutarlı biçimde ifade etmelidir. Vize reddine itiraz dilekçelerinde vize reddi gerekçeleri üzerine odaklanılmalıdır.
Vize başvuru sahibi en yaygın ve standart vize uyum koşullarını yakalayamıyorsa vize talep dilekçesinde güncel durumuna açıklık getirmelidir.
Hollanda vize başvurularında birden çok ülkeye seyahat planı bulunan başvuru sahipleri vize talep dilekçelerinde seyahat edecekleri ülkeleri ve kalış planlarını detaylı olarak açıklamalıdırlar.
Hollanda ticari vize başvurularında banka hesap özetlerini sunmak istemeyen şirketler şirket politikası gereği banka hesabı sunmamalarını gerekçelendirerek ayrı bir dilekçe ile konsolosluğa açıklamak durumundadırlar.
Hollanda vize başvuru sahiplerinin ibraz etmesi gereken evraklardan bir diğeri de biometrik fotoğraftır. Başvuru sahibi tarafından imzalanmış olan Hollanda vize başvuru formunun sağ üstüne yapıştırılması gereken biometrik fotoğrafın ölçüsünün 35 x 40 mm ebatlarında olması gerekmektir. 6 aydan eski olmaması gereken biometrik fotoğraftan her başvuruda en az 2 adet bulundurulması yeterli olacaktır. Hollanda vizesi için gerekli fotoğrafın açık renkli ve düz renkli fon üzerine, net ve nötr, lekesiz, aydınlık ve kontrast ayarlarına sahip olması istenmektedir. Biometrik fotoğrafta ışık yüze eşit ölçüde dağılmış olmalı ve üzerinde gölge, yansıma, kırmızı göz efekti bulunmamalıdır. Hollanda Konsolosluğu’nun belirlediği ölçü ve standartlarda ibraz edilmeyen biometrik fotoğrafları vize işlemlerinin aksamasına neden olabilir.
Hollanda vizesi için beyan edilecek biometrik fotoğraf ilk planda kişinin yüzünü ve omuzlarını göstermelidir.
Gözler açık ve rahatlıkla görünebilir olmalı, saçlarla kapanmamalıdır.
Hollanda vize başvurularında gözlüklü fotoğraflar ibraz edilmemesine dikkat edilmelşdir. Gözlük kullanılıyorsa, fotoğrafta gözlük üzerinde yansımalar olmadan, gözler açıkça görünecek şekilde olmalı ve gözlük camları renksiz olmalıdır. Kalın ve gözlerin bir kısmını kapatan çerçeveler kullanılmamalıdır. Bu gibi durumlarda biometrik fotoğrafınızda yüz kısmınız Schengen sistemine tanımlanamaz ve işlem süreniz uzayabilir.
Hollanda vize başvurularında başörtülü fotoğraflar kabul edilmektedir ancak yüz hatları çenenin alt ucundan tüm alın bölgesini ve yüzün her iki yanını kapsayacak şekilde açıkça görülebilir olmalıdır.
Hollanda vizesi için gerekli evraklar başvuru sahiplerinin düzenli gelir durumları, istihdam biçimlerine göre değişiklikler gösterebilir. Farklı sektörlerde ve iş kollarında kişilerin çalışma durumları kendine has özgünlükler içerebilir.
Hollanda vize başvuru sahibi şirket çalışanı ise evraklarını buna göre hazırlamak durumundadır. Hollanda vizesi almak isteyen SGK’lı şirket çalışanları çalıştıkları işyerinden izin yazısı almak durumundadırlar. Başvuru sahibinin bünyesinde çalıştığı şirket-kurum izin yazısını düzenler ve kişi için yurtdışına çıkış izni verdiğini beyan eder.
Benzer yanları olmakla birlikte şirket sahibi/ortağı kişi evraklarını mevcut durumuna göre hazırlamalıdır.
Hollanda vize başvurusu yapmak için pasaportunuz ve diğer başvuru evraklarının Hollanda vize başvuru merkezine randevu günü ve saatinde teslim edilmesi gerekmektedir.
Hollanda’ya gidiş amacı farklılık gösterse de her başvuru sahibinin sunması ve başvuru dosyasında bulunması gereken bazı ortak evraklar vardır. Sunulması gereken diğer evraklar gidiş amacına bazı farklılıklar gösterebilir.
*Hollanda vize başvuru formu (Eksiksiz doldurulmuş ve imzalı olmalıdır)
*Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
*Pasaport-eski pasaportlar (Planlanan Hollanda seyahatinin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır)
*2 adet biometrik fotoğraf (Güncel, 3,5×4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon üzerine)
*Gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
*Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge detaylı olarak e-devlet şifresiyle alınmalıdır)
*İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
*Kimlik fotokopisi
*Otel ve uçak rezervasyonları (Gidiş-dönüş tarihleriyle uyumlu olmalıdır.)
*Seyahat amacınız aile, akraba, arkadaş ziyareti, kısa süreli dil eğitimi veya ticari ziyaret size Hollanda’dan davetiye
*En az 30.000 Euro teminatlı yurtdışı seyahat sağlık sigortası (Planlanan seyahat süresini kapsamalıdır)
* İzin yazısı – Vize Talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben Türkçe veya İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
* Avukatın üyesi bulunduğu Baro’dan alınmış faaliyet belgesi (e-imzalı olarak alınabilir)
* Avukat kimlik kartı fotokopisi
* Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren ve en az 30.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
* Hukuk Bürosu’nun vergi levhası ve imza beyannamesi fotokopileri
*Çalışan statüsündeki avukatlar için;
*SGK işe giriş bildirgesi ve SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü(e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
*Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)
*Hollanda’dan mail yoluyla gelen ticari davetiye (Davetiye Hollanda şirketinin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak hazırlanmalıdır)
*Hollanda vize başvuru formu (Eksiksiz doldurulmuş ve imzalı olmalıdır)
*Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
*Pasaport-eski pasaportlar (Planlanan Hollanda seyahatinin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır)
*2 adet biometrik fotoğraf (Güncel, 3,5×4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon üzerine)
*Gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
*Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge detaylı olarak e-devlet şifresiyle alınmalıdır)
*İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
*Kimlik fotokopisi
*Otel ve uçak rezervasyonları (Gidiş-dönüş tarihleriyle uyumlu olmalıdır.)
*En az 30.000 Euro teminatlı yurtdışı seyahat sağlık sigortası (Planlanan seyahat süresini kapsamalıdır)
*Hollanda Ziyaret vizesi için gerekli evraklar içerisinde en önemlisi Hollanda’dan belediye onaylıgelmesi gereken davetiyedir.
Hollanda aile, akraba, arkadaş ziyareti vize başvurularında belediye onaylı orijinal davetiye belgesinin yanısıra Hollanda’dan davetiye gönderen kişi veya kişilerin geçerli oturum kartı veya Hollanda pasaportunun fotokopisi
*Davetiye gönderen Hollanda vatandaşı veya oturum sahibinin son 3 aylık maaş bordroları
*Davetiye gönderen Hollanda vatandaşı veya oturum sahibinin son 3 aylık banka hesap özeti
*Davetiye gönderen Hollanda vatandaşı veya oturum sahibinin iş kontratı veya sözleşmesi
*Hollanda aile ziyareti vize başvuru sahiplerinin mevcut mesleki ve çalışma durumlarına uygun evraklarını başvuru dosyasına eklemeyi unutmamaları önem arz etmektedir.
Eksik, yanlış ve birbiriyle tutarlı olmayan evrakların Hollanda aile ziyareti vize başvurunuzun gidişatı ve hakkında verilecek kararı olumsuz etkileyebileceğini önemle hatırlatmak isteriz.
*Hollanda vize başvuru formu (Eksiksiz doldurulmuş ve imzalı olmalıdır)
*Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
*Pasaport-eski pasaportlar (Planlanan Hollanda seyahatinin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır)
*2 adet biometrik fotoğraf (Güncel, 3,5×4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon üzerine)
*Gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
*Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge detaylı olarak e-devlet şifresiyle alınmalıdır)
*İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
*Kimlik fotokopisi
*Uçak bileti rezervasyonları (Gidiş-dönüş tarihleriyle uyumlu olmalıdır.)
*En az 30.000 Euro teminatlı yurtdışı seyahat sağlık sigortası (Planlanan seyahat süresini kapsamalıdır)
* İzin yazısı – Vize Talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben Türkçe veya İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
* Avukatın üyesi bulunduğu Baro’dan alınmış faaliyet belgesi (e-imzalı olarak alınabilir)
* Avukat kimlik kartı fotokopisi
* Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren ve en az 30.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
* Hukuk Bürosu’nun vergi levhası ve imza beyannamesi fotokopileri
*Çalışan statüsündeki avukatlar için;
SGK işe giriş bildirgesi ve SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü(e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)