1.Konsolosluklar 2.Büyükelçilikler 3.Konsoloslukların akredite ettiği kurumlardan vize alınmaktadır. Aracı kurumlar ve yetkili acenteler başvuru sahibinin işlemlerini kolaylaştıran kurumlardır ve vize sonucunu belirlemek gibi yetkileri yoktur. Praxis Visa Solutions vize başvurusunu sizin adınıza bu kurumlara yapar. Randevu alımı, başvuru formu doldurma, online başvuru gibi vize işlemlerinde önemli rol oynayan unsurları başvuru sahibinin koşullarına uygun hale getirir.
Vize başvuru evrakları ülkeden ülkeye değişmektedir. Bununla birlikte pasaportunuzun süresi ve niteliği büyük önem arzetmektedir ve öncelikli bir faktördür. Vize için gerekli belgeler seyahatin amacına ve pasaport türüne göre değişir. Hususi, umuma mahsus, hizmet ve diplomatik pasaport kategorilerinden hangisine sahipseniz hazırlayacağınız belgeler buna göre şekillenir. Seyahat amacınızı doğru belirlemesi (turistik,aile veya arkadaş ziyareti veya ticari amaçlı seyahat) evrakları şekillendiren bir diğer önemli unsurdur. Evraklar konsolosluklar ve yetkili vize acenteleri tarafından dönemsel olarak güncellenebildiğinden başvuru öncesinden uzman kuruluşlardan bilgi alınması gerekmektedir. Praxis Visa Solutions vize dünyasındaki güncellenmeleri yakından takip ederek başvuru sahibinin durumuna özel işlem yaparak ihtiyaç duyulan vizenin ilgili konsolosluktan alınmasını sağlamaktadır. Vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir? Vize başvuru sahibi başvuruyu yetkili aracı kurumlar aracılığı ile yapabilir ancak randevuya şahsen girilmesi gerekmektedir. Eski, yıpranmış ve yırtık sayfaları olan pasaportlarla işlem yapılmamalıdır. Böyle durumlarda vize almış olsanız dahi vizesinin aldığınız ülkeye alınmayabilirsiniz. Pasaportunuzun geçerlilik süresi başvuru tarihinden en az 1 yıl olmalıdır. Vize randevusunda, sunduğunuz belgelerdekinden farklı bilgiler veremezsiniz. Böyle bir tutarsızlık tespit edildiğinde vize reddi alırsınız.
Gideceğiniz ülkede konaklama bilgilerinizin doğru olması gerekir. Rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Kalacak yer bildiriminde bulunulmayan başvurular kabul edilmez. Seyahatiniz süresinde seyahat ve konaklama olanaklarınızı finansal kayıtlarınızla ispat etmeniz gerekmektedir. Banka hesabınızın son 3 aya ait dökümlerinde yeterli miktarda para bulundurmaya dikkat edin. Evraklarınızı sosyal durumunuza, mesleğinize göre hazırlamanız gerekmektedir.
26 üye ülkeyi kapsayan Schengen alanına seyahat etmek isteyen umumi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de oturum izni bulunan yabancı ülke vatandaşları Schengen vizesi başvurusunda bulunmak durumundadırlar. Başvuru sahipleri Schengen vize başvurularını konsolosluklar tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezleri ve akredite turizm seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirler. Schengen vize başvurusunda bulunacak yolcularımız başvurulacak vize kategorisi ve mevcut durumlarına uygun evrakları hazırlamalıdırlar. Bu belgelerin eksik veya hatalı olması durumunda vize başvuru sürecinin aksayacağını önemle hatırlatmak isteriz.
Schengen üyesi ülkelerde 6 aylık zaman dilimi içerisinde 90 güne kalış hakkı tanıyan kısa dönem vize başvurularınızı planladığınız seyahat tarihinden en erken 90 gün önce yapabilirsiniz. Seyahat tarihine 90 günden daha fazla süre kalan başvuru sahipleri vize başvurularını Schengen kuralları gereği yapamazlar. Schengen üyesi ülkelere seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin konsolosluk ve elçiliklerin işlem ve değerlendirme sürelerini, randevu ve çalışma yoğunluğunu gözönünde bulundurarak seyahatlerine en fazla 1 ay kala başvurularını yapmaları tavsiye edilir. Schengen vize başvurunuzu değerlendiren elçilik ve konsolosluklar sizden ek evrak veya mülakat talebinde bulunabilirler. Bu nedenle vize başvurunuzu planlanan seyahat tarihinizden 30 gün gün önce yapmanız faydalı olacaktır.
Yeşil pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen üyesi ülkelere yapacakları 6 ayda 90 güne kadar kalış hakkı tanıyan kısa süreli seyahatlerinde vizeden muaftırlar. Yeşil pasaport sahipleri bu seyahatlerinin bu başvuruları için herhangi bir vize başvurusunda bulunmaları gerekmemektedir.
Başvuru evraklarımı kargo ile gönderebilir miyim?