Bu yazımızda vize danışmanlığı alanında diğer Schengen ülkelerine göre sınırlı sayıda başvuru deneyimi ve talebiyle karşılaşılan Fransız Polinezyası vizesi işlemlerinin detaylarını ele alacağız.
Öncelikle belirtmek gerekir ki Fransız Polinezyası vizesi ya da başka bir deyişle Fransa Adaları ve Deniz Aşırı Bölgeler Vizesi Schengen vizesi değildir. Bu nedenle pasaportunuzda eğer geçerli Schengen vizeniz varsa Fransa’nın deniz aşırı ülkelerine seyahat etmeniz mümkün olmayacağı gibi Fransız Polinezyası vizesi ile de Schengen alanındaki 26 ülkeye seyahat etme hakkına sahip değilsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bordo (umuma mahsus) pasaport sahipleri Fransız Polinezyası bölgesine seyahatlerinde vizeye tabidirler. Yeşil, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi vatandaşlarımız ise Fransız Polinezyası bölgesine seyahatlerinde 6 ayda 90 günlük kalışlar için vizeden muaftırlar.
Öncelikle Fransa’ya ve hatta dünyanın herhangi bir yerine en uzak olan bölgelerden biri olan bu bölgeyi tanıyalım.
Fransız Polinezyası, Polinezya ada öbeğinde, Büyük Okyanus’ta bulunan ve Fransa’ya bağlı bir Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölgedir. Adanın başkenti Papeete, hem doğanın güzelliği hem de ilginç yerleri olan eşsiz bir yer olarak çoğu gezginin ilgisini çekmektedir.
Tahiti, Moorea Adası ve Bora Bora bölgeleri Fransız Polinezyası seyahatlerinde en çok turistik çeken yerlerdir.
Fransa Devleti’nin denizaşırı ülkeler için yürürlüğe koymuş olduğu mevzuatlarla yönetilen bölgelerden biri olması nedeniyle Fransa’ya bağlı diğer ülkeler gibi bu ülkeye seyahatler için alınacak olan vize de Fransız diplomatik makamlarından alınmak zorundadır.
DOM/ROM, POM ve COM bölgeleri olarak adlandırılan Fransa deniz aşırı bölgeleri ve yönetimlerinin kapsamı şöyledir:
Fransa DOM/ROM Bölgesi: Martinique, Guadeloupe, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Réunion ve Guyane.
Fransa POM Bölgesi: Yeni Kaledonya ve Fransız Polinezyası
Fransa COM Bölgesi kapsamı: Fransız Polinezyası, Fransız Güney ve Antarktika Toprakları, Yeni Kaledonya, Futuna ve Wallis, Mayotte, Saint-Pierre-et-Miquelon
Deniz aşırı bölgeler olmaları ve uzun yolculuk süreleri nedeniyle Fransız Polinezyası’na seyahat etmek diğer Avrupa ülkelerine yapılan seyahatlere göre maliyetlidir. Bu nedenle Türkiye’den Fransız Polinezyası’na yapılan seyahatler genelde Avustralya ve Yeni Zelanda’yı da kapsayan turistik gezi planlarına dahil edilmiştir.
Fransız Polinezyası’na seyahat planı bulunan başvuru sahipleri genelde önemli bir seyahat geçmişine ve ekonomik gelir düzeyi yüksek kişilerden oluşur diyebiliriz.
Fransız Polinezyası vize başvurunuz sırasında sunmanız gereken evraklar Schengen vize başvurularında sunulan evraklardan farklı değildir. Fransız Polinezyası vize başvurunuz sırasında mevcut çalışma ve düzenli gelir durumunuza uygun evraklarınızı beyan etmeniz gerekir.
Fransız Polinezyası’na turistik ve ticari amaçlı gerçekleştirilmesi planlanan seyahatleriniz için gerekli olan evrakların bilgisine web sitemizdeki Fransız Polinezyası sayfasından ulaşabilirsiniz.
Türkiye’den yapılan Fransız Polinezyası vize başvurularını Fransa İstanbul Başkonsolosluğu ve Fransa Ankara Büyükelçiliği değerlendirmektedir. Başvurunuzla ilgili verilecek kararlar bu iki merciye aittir. Fransız Polinezyası vize başvurunuzu Fransa Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği vize başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Fransız Polinezyası vize başvurularında Schengen vize başvurularında verdiğiniz parmak izi (VIS) geçerli değildir ve başvuru sahipleri randevu günü ve saatinde şahsen gelmek durumundadırlar.
Fransız Polinezyası vize başvuruları randevu günü sonrasında ortalama olarak 7-10 işgünü içerisinde sonuçlanmaktadır. Konsolosluğun çalışma ve randevu yoğunluğuna göre bu işlem süresi daha da uzayabilir veya kısabilir. Bu nedenle Fransız Polinezyası vize başvurularınızı seyahatinizden en geç 1 ay önce yapmanızı tavsiye ederiz.
– Fransız Polinezyası turistik vize başvurularında otel rezervasyonlarınızın konfirmeli olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Konfirmeli olmayan otel rezervasyonları vize reddine yol açabilir.
– Fransız Polinezyası seyahat planınız birden çok ülkeyi kapsıyorsa ara uçuş veya geçişlerinizi mutlaka sunun. Yazacağınız şahsi dilekçe ile seyahat planınızın detaylarını açıklayın.
– Fransız Polinezyası bölgesinde gideceğiniz adalara göre vize işlem ücretleri değişiklik gösterir. Bu nedenle seyahat planınızın bulunduğu bölgeler konusunda temsilcilerimizi bilgilendirin.
– Fransız Polinezyası seyahatlerinin yüksek maliyeti nedeniyle sunacağınız banka hesap özetlerinin bakiyeli olmasına dikkat edin. Varsa Euro veya USD hesap özetlerinizi sunun.
– Fransız Polinezyası’na seyahat amacınıza uygun bir başvuru prosedürü izleyin. Özellikle tekne taşımacılığı ve gemiye çıkış amacıyla bu bölgelere seyahat planı bulunan başvuru sahiplerinin gidiş amaçlarına uygun evraklar ibraz etmeleri gerektiğini önemle hatırlatırız.