Amerika

Amerika Vize İşlemleri 2020

Amerika vizesi nasıl alınır?

Amerika vize başvurusu nasıl yapılır?

Amerika vizesi online randevu nasıl alınır?

Amerika vize başvuru formu DS-160 nasıl doldurulur?

Amerika vize başvuru evrakları nelerdir?

 

Değerli ziyaretçilerimiz,

Amerika vize işlemlerine dair hazırladığımız bu sayfada ABD vize başvurularında izlenmesi gereken  prosedür, vize kategorileri-türleri, vize başvurusu için gerekli evraklar ve ABD Konsolosluğu’nun vize başvuru değerlendirme kriterlerine ilişkin önemli noktaların altını çizmeyi hedefliyoruz. Yazımızda ayrıca pek çok kişinin sorduğu ‘ABD vizesi almak zor mu? ABD bana vize verir mi?’ sorularının yanıtlarını arayacağız.

ABD vizesi almak zor mu kolay mı?

Öncelikle belirtmek gerekir ki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünyanın farklı ülkelerinden insanların kısa süreli seyahat etmek, çalışmak, eğitim görmek ve yaşamak için tercih etmek istediği ülkelerden biridir. Tabiri caizse dünyanın ‘süper gücü’dür. Bu durum ABD vize başvuru süreçlerini de biçimlendirmiştir.

Amerika, göçmenlik ve yasadışı göç sorunu karşısında çeşitli önlemler almaktadır ve halihazırda bu tavır vize işlem süreçlerine yansımıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) - United States Of America (USA) seyahat etmek isteyen umuma mahsus (bordo), Hizmet (gri), hususi (yeşil) ve diplomatik pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanısıra Türkiye’den ikamet izni bulunan yabancı pasaport sahipleri vizeye tabidirler.

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat planı bulunan başvuru sahiplerinin ülkeye giriş yapmak için ABD vizesine ihtiyaçları vardır.

Amerika vize başvurularında geneli itibariyle istihbarat odaklı bir vize başvuru prosedürü izlenir. Başvuru sahibi adına ABD konsolosluk mülakat randevusu alınır alınmaz kişinin mevcut çalışma ve düzenli gelir durumu, medeni hali, sahip olduğu maddi birikim ve hatta sosyal medya hesapları konsolosluk birimlerinde incelenmeye başlar. Bu da demek oluyor ki ABD Konsolosluğu başvuru sahiplerinin kişisel durumlarını konsolosluk mülakat gününden inceler ve büyük oranda bu inceleme neticesinde karara bağlar. Bu nedenle ABD vize başvuru prosedürü evrak odaklı değildir diyebiliriz. Ancak buna rağmen ABD vize başvurusunda bulunacak olan şahısların konsolosluk mülakat günü ve tarihinde evraklarını eksiksiz biçimde yanlarında getirmelerini tavsiye ederiz. Bazı durumlarda konsolosluk görevlilerince bu evraklarınız kontrol edilmek istenebilir veya ek evraklar talep edilebilir.

2020 yılı itibariyle ABD konsolosluğu mevcut durumu vize uyum koşullarını yakalayan başvuru sahiplerine 10 yıllık Ziyaretçi/Turist Vizesi vermektedir. Ancak ABD vize başvurularında tüm inisiyatif konsolosluk ve elçiliğe aittir.
 

Vize türünüzü seçin

Amerika’ya gerçekleştirmek istediğiniz seyahatin amacı ABD göçmenlik yasalarına göre hangi tür bir vizeye ihtiyacınız olduğunu belirler.

Bu nedenle Amerika vize başvurunuz için öncelikli olarak vize türünüzü belirleyip ilgili vize türüyle ilgili tüm şartları sağladığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz. Amerika’ya turistik, ticari, konferans, fuar, aile ziyareti veya tıbbi tedavi amaçlı amacıyla yapılmak istenen kısa süreli-geçici seyahatlerdeki en bilindik vize kategorisi B1/B2 vizesidir.

Ziyaretçi/Turist Vizesi olarak adlandırılan bu vize kategorisi fiili işleyişte B1/B2 birlikte verilmektedir. Gidiş amacınıza uygun bir başvuru için vize sektöründe güvenilir bir danışmanlık şirketinden destek alabilirsiniz.

ABD göçmen olmayan vize başvuruları nereden yapılır?

Amerika göçmen olmayan vize başvuruları Türkiye’de ABD İstanbul Başkonsolosluğu ve ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından değerlendirilip karara bağlanmaktadır. Bu nedenle vize başvurunuz sırasında her iki ilden de Amerika vize başvurusunda bulunup konsolosluk randevusu talep edebilirsiniz.

ABD vize randevusu nasıl alınır?

Amerika vize başvurularında randevusuz herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Amerika vize randevusu almak için ABD Konsolosluğu’nun resmi web sitesi üzerinden online olarak işlem yapmak gerekir.

Bu resmi internet sitesi üzerinden online olarak doldurulması gereken vize başvuru formu DS 160’ın eksiksiz ve dikkatli olarak tamamlanması büyük önem taşır.

Amerika vize mülakat randevusu almak için aşamalı bilgi formlarının İngilizce olarak doldurulması ve son aşamada ödemenin kredi kartı ile gerçekleştirilmesi zorunludur. DS-160 formunun seçtiğiniz vize kategorisine uygun biçimde doldurulması önemlidir. Aksi taktirde vize başvurunuzun olumsuzlukla sonuçlanabileceğini önemle hatırlatırız. Doldurmaya başlanan vize başvuru formuna 30 gün içerisinde geri dönük ekleme veya çıkartma hakkına sahipsinizdir.

ABD vize mülakatı hakkında

ABD randevu çıktısı ve eksiksiz doldurulmuş DS-160 formunuzla birlikte randevu günü ve saatinden en fazla 30 dakika önce ilgili konsolosluk adresinde bulunmanız gerekmektedir. Randevu günü ve saatinde biometrik parmak izinizin yanısıra başvuru sahipleri kısa bir mülakattan geçerler. Amerika vize mülakatlarında konsolosluk görevlileri sizlere seyahat amacınız, beraber seyahat ettiğiniz kişiler, mevcut çalışma durumunuz hakkında detaylı sorular sorabilirler. Bu gibi durumlarda DS-160 başvuru formunda beyan edilen bilgilere paralel ifadeler kullanmayı aklınızdan çıkarmayınız. Başvuru formunda beyan edilen bilgilerle paralellik taşımayan yanlış bilgiler ABD vize redlerine yol açmaktadır.

Amerika vize başvuru evrakları nelerdir?

Amerika vize başvurularında mevcut çalışma durumunuza uygun evrakların konsolosluğun dikkatine sunulması önemlidir. Sigortalı özel sektör çalışanları, şirket sahipleri-ortakları, memurlar, emekliler, öğrenciler, ev hanımları ve çalışmayan kişiler güncel durumlarını açık ve net biçimde beyan edip evraklarını hazırlarlar. Bu kapsamda düzenli gelire sahip olmayan başvuru sahiplerinin mutlaka ama mutlaka birinci dereceden yakınlarını (anne, baba, eş) sponsor olarak göstermelerinde fayda vardır.

ABD vize işlemleri ne kadar sürede sonuçlanır?

Amerika vize başvuru işlemleri konsolosluk mülakat tarihinden 3 veya 4 işgünü içerisinde sonuçlanır ve pasaportunuz önceden belirtmiş olduğunuz PTT şubesinden başvuru sahibi tarafından şahsen teslim alınır.

Ancak kimi zaman konsolosluk tarafından bazı başvuru sahipleri hakkında idari güvenlik soruşturması yürütülebilir ve sizden ek bilgi formlarını doldurmanız istenebilir. Bu gibi durumlarda konsolosluğun taleplerine cevap vererek ek evrak ve bilgileri iletmeniz önemlidir. İdari güvenlik soruşturması sürecinin tamamlanmasının ardından konsolosluk birimince bilgilendirilecek ve eğer vize onayı gelmişse sizden pasaportunuzu en yakın PTT şubesi aracılığıyla konsolosluğa iletmeniz istenecektir.

Amerika Turistik Vize Başvurusu

Amerika’ya turistik amaçlı seyahat planı bulunan başvuru sahipleri güncel mesleki ve çalışma durumlarına uygun evraklarını eksiksiz biçimde beyan etmek durumundadırlar.

Amerika Konsolosluğu turistik vize başvurularını değerlendirirken temel olarak çalışma ve düzenli gelirinizi ispat eden evraklarınıza odaklanmaktadır. Bu evrakların büyük bir hassasiyetle konsolosluğun dikkatine sunulması vize onayı almanız için kritik önemdedir.

 

Amerika Turistik Vize Başvuru Evrakları

  • Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı hazırlanmalıdır)
  • Pasaport (Planlanan Amerika seyahati sonrası en az 6 ay geçerli)
  • Gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge e-devlet şifresiyle detaylı olarak alınmalıdır.)
  • İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Kimlik fotokopisi

Mesleki Duruma Göre Ek Evraklar

Şirket Sahipleri

  • Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Dilekçede seyahat tarih aralıkları ve masrafların başvuru sahibi tarafından karşılanacağı ifade edilmelidir)
  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel İngilizce faaliyet belgesi, ticaret sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • Şahsi Banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 7.000 TL  bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
  • Varsa Euro ve USD birikim hesaplarınız

Çalışanlar

  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • SGK işe giriş bildirgesi ve SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü
  • Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Şahsi banka hesap dökümü (Güncel, son 3 aylık, en az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve imza sirküleri ile)

Devlet Memurları

  • Çalışma ve Görev belgesi (Bağlı bulunulan kurumdan alınmış belge ıslak imza, mühür veya e imzalı olmalıdır)
  • Resmi izin belgesi (Mühür ve ıslak imzalı)
  • Görev kimlik kartı fotokopisi (ön ve arka yüz)
  • Maaş bordrosu (Son 3 aylık, mühürlü, kaşeli veya ıslak imzalı)
  • Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 7.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)

Emekliler

  • Şahsi dilekçe (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • SGK barkodlu emekli hizmet dökümü (e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Şahsi banka hesap özeti (Emekli maaşının yattığını gösteren son 3 aylık banka hesap özetiniz en az 7.000 TL bakiyeli olmalıdır. Belge kaşe, ıslak imza olarak alınıp banka imza sirküleri fotokopisi ile sunulmalıdır)

Çiftçiler

  • Şahsi dilekçe (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • Çiftçilik belgesi (Ziraat Odası’ndan alınmış kaşeli ve ıslak imzalı çiftçilik belgesi)
  • SGK barkodlu emekli hizmet dökümü (e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren ve en az 7.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)

Öğrenciler

  • Öğrenci belgesi (Güncel, orijinal veya e devlet şifresiyle, İngilizce olarak alınmalıdır)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçükler için, anne ve babadan noter onaylı belgenin aslı ve yeminli tercüman tarafından İngilizce çevirisi)

Ev Hanımları

  • Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak yazılmış,,sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)
  • Varsa Banka hesap özeti (Son 3 aylık en az 7000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleriyle)
  • Barkodlu hizmet dökümü (e-devlet şifrenizle detaylı olarak temin edebilirsiniz)
  • Sponsor olacak kişiden mesleki duruma göre istenen tüm belgeler

 

Amerika Ticari Vize Başvurusu

Amerika’ya ticari (iş görüşmesi, fuar katılımı) amaçlı seyahat planı bulunan başvuru sahipleri güncel mesleki ve çalışma durumlarına uygun evraklarını eksiksiz biçimde beyan etmek durumundadırlar.

Amerika Konsolosluğu ticari vize başvurularını değerlendirirken İngiltere’deki ticari partnerinizle kurulan ticari bağların yanısıra temel olarak çalışma ve düzenli gelirinizi ispat eden evraklarınıza odaklanmaktadır. Bu evrakların büyük bir hassasiyetle konsolosluğun dikkatine sunulması vize onayı almanız için kritik önemdedir.

 

Amerika Ticari Vize Başvuru Evrakları

  • Ticari davetiye (Amerika’daki şirket tarafından mail yoluyla gönderilecek davet yazısında başvuru sahibinin bilgileri, ülkeye davet ediliş amacı ve tarih aralıkları belirtilmelidir)
  • Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı hazırlanmalıdır)
  • Pasaport (Planlanan Amerika seyahati sonrası en az 6 ay geçerli)
  • Gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge e-devlet şifresiyle detaylı olarak alınmalıdır )
  • İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Kimlik fotokopisi

Mesleki Duruma Göre Ek Evraklar

Şirket Sahipleri

  • Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Dilekçede seyahat tarih aralıkları ve masrafların şirket tarafından karşılanacağı ifade edilmelidir)
  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel İngilizce faaliyet belgesi, ticaret sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • Şahsi Banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 7.000 TL  bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
  • Varsa Euro ve USD birikim hesaplarınızın son 3 aylık banka hesap hareketliliği özetleri

Çalışanlar

  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel İngilizce faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • SGK işe giriş bildirgesi ve SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü (E devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Şahsi banka hesap dökümü (Güncel, son 3 aylık, en az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve imza sirküleri ile)

 

Amerika Aile-Akraba-Arkadaş Ziyareti Vize Başvurusu

Amerika’ya aile, akraba, arkadaş amaçlı seyahat planı bulunan başvuru sahipleri güncel mesleki ve çalışma durumlarına uygun evraklarını eksiksiz biçimde beyan etmek durumundadırlar.

ABD Konsolosluğu aile, akraba, arkadaş ziyareti vize başvurularını değerlendirirken İngiltere’den gelecek davet yazısının yanısıra temel olarak çalışma ve düzenli gelirinizi ispat eden evraklarınıza odaklanmaktadır. Bu evrakların büyük bir hassasiyetle konsolosluğun dikkatine sunulması vize onayı almanız için kritik önemdedir.

 

Amerika Aile-Akraba-Arkadaş Vize Başvuru Evrakları

  • Davet yazısı Amerika vatandaşı veya oturumu bulunan yakınınız tarafından kaleme alınmış olan davet yazınız mail yoluyla tarafınıza gönderilebilir. Davet eden kişinin iletişim bilgilerinin yer alacağı davet yazısı davet eden kişi tarafından imzalanmış olmalıdır. Davet eden kişinin ABD pasaport veya oturum fotokopisi de dosyanızda yer almalıdır)
  • Vize Talep Dilekçesi (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı hazırlanmalıdır)
  • Pasaport (Planlanan İngiltere seyahati sonrası en az 6 ay geçerli)
  • Gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge e-devlet şifresiyle detaylı olarak alınmalıdır )
  • İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Kimlik fotokopisi

Mesleki Duruma Göre Ek Evraklar

Şirket Sahipleri

  • Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Dilekçede seyahat tarih aralıkları ve masrafların başvuru sahibi tarafından karşılanacağı ifade edilmelidir)
  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel İngilizce faaliyet belgesi, ticaret sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • Şahsi Banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 7.000 TL  bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
  • Varsa Euro ve USD birikim hesaplarınız

Çalışanlar

  • Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
  • SGK işe giriş bildirgesi ve SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü
  • Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Şahsi banka hesap dökümü (Güncel, son 3 aylık, en az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve imza sirküleri ile)

Devlet Memurları

  • Çalışma ve Görev belgesi (Bağlı bulunulan kurumdan alınmış belge ıslak imza, mühür veya e imzalı olmalıdır)
  • Resmi izin belgesi (Mühür ve ıslak imzalı)
  • Görev kimlik kartı fotokopisi (ön ve arka yüz)
  • Maaş bordrosu (Son 3 aylık, mühürlü, kaşeli veya ıslak imzalı)
  • Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 7.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)

Emekliler

  • Şahsi dilekçe (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • SGK barkodlu emekli hizmet dökümü (e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Şahsi banka hesap özeti (Emekli maaşının yattığını gösteren son 3 aylık banka hesap özetiniz en az 7.000 TL bakiyeli olmalıdır. Belge kaşe, ıslak imza olarak alınıp banka imza sirküleri fotokopisi ile sunulmalıdır)

Çiftçiler

  • Şahsi dilekçe (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
  • Çiftçilik belgesi (Ziraat Odası’ndan alınmış kaşeli ve ıslak imzalı çiftçilik belgesi)
  • SGK barkodlu emekli hizmet dökümü (e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
  • Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren ve en az 7.000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)

Öğrenciler

  • Öğrenci belgesi (Güncel, orijinal veya e devlet şifresiyle, İngilizce olarak alınmalıdır)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçükler için, anne ve babadan noter onaylı belgenin aslı ve yeminli tercüman tarafından İngilizce çevirisi)

Ev Hanımları

  • Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben İngilizce olarak yazılmış, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)
  • Varsa Banka hesap özeti (Son 3 aylık en az 7000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleriyle)
  • Barkodlu hizmet dökümü (e-devlet şifrenizle detaylı olarak temin edebilirsiniz)
  • Sponsor olacak kişiden mesleki duruma göre istenen tüm belgeler

Praxis Visa Solutions


İSTANBUL

  • +90(212) 291 00 01

  • info@pvs.com.tr

ANKARA

  • +90(850) 241 06 95

  • info@pvs.com.tr