Almanya’ya ticari ziyaret, iş görüşmesi ve fuar ziyareti-katılımı amacıyla seyahat edecek olan başvuru sahipleri Almanya ticari vize başvurusunda bulunmak durumundadırlar.
Schengen üye ülkelerde 6 aylık zaman diliminde maksimum 90 gün kalış hakkı tanıyan C tipi Schengen vize başvuruları hakkında verilecek kararlar Almanya Konsoloslukları ve Almanya Büyükelçiliği’nin inisiyatifi altındadır. Almanya ticari vize başvurunuzu Şubat 2020’de güncellenen Schengen kuralları doğrultusunda planlanan seyahat tarihinizden 6 ay önce yapma hakkınız vardır.
Almanya ticari davetiye
Almanya ticari vize başvurusunda bulunmak için öncelikle Almanya’daki iş ortağınız veya ticari partnerinizden davet yazısı veya ticari davetiye alınması gerekmektedir. Bu davet yazısının Almanya’daki şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak hazırlanması önem taşımaktadır.
Almanya ticari vize başvuru prosedürlerine göre davet yazısının ıslak imzalı olarak tarafınıza ulaştırılması şart değildir. Davet yazınızı mail veya faks yoluyla temin etmeniz başvuru için yeterli olacaktır. Almanya ticari vize başvurularında davet yazınızın içeriğinde başvuru sahibinin pasaport bilgileri, ülkeye hangi tarihlerde ve ne amaçla geleceği belirtilmelidir. Almanya’dan gelecek davet yazısının yanı sıra başvuru sahibinin mevcut çalışma durumuna göre evrakların başvuru dosyasında bulunması gerekmektedir. Almanya’da davet eden şirket tarafından gönderilecek olan ticari davetiyeniz Almanca veya İngilizce olarak yazılabilir.
Almanya fuar ziyareti vizesi
Almanya’ya fuar ziyareti, katılımı veya stand açmak amacıyla seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin fuar katılım belgelerini ve giriş kartlarını barkodlu olarak temin etmeleri önem taşımaktadır. Almanya’da ilgili fuarda stand açılacaksa standın krokisi ve fuarı organizasyon şirketine yapılan ödemenin dekontu da dosyaya eklenmelidir.
Almanya ticari vizesi için gerekli evraklar
Almanya ticari vize başvurusunda bulunacak kişinin şirket çalışanı veya şirket sahibi-ortağı olma durumuna göre vize başvuru evrakları değişiklik göstermektedir. Almanya ticari vize başvuru sahibi özel bir şirket bünyesinde sigortalı olarak çalışıyor ise SGK uzun barkodlu işe giriş bildirgesi, son 3 aylık maaş bordroları (kaşeli ve ıslak imzalı), SGK barkodlu 4A hizmet dökümü (e-devlet şifresiyle temin edilebilir), şirket izin yazısı başvuru dosyasında mutlaka bulunması gereken evraklardır. SGK uzun barkodlu işe giriş bildirgeniz ve maaş bordrolarını çalıştığınız işyerinin ilgili biriminden alabilirsiniz.
Almanya ticari vizesi almak isteyen şirket ortakları ve sahiplerinin ise mevcut durumlarını şirket evrakları ile kanıtlamaları zorunludur. Bu nedenle şirket ortaklığı veya sahipliğinin göründüğü güncel ticaret sicil gazetesi ile şirketin faaliyet gösterdiği ilde kayıtlı olduğu Ticaret Odası’ndan güncel tarihli faaliyet belgesi, güncel vergi levhası ve şirkette imza yetkisi varsa bunu ispat edecek imza sirküleri fotokopilerinin konsolosluğun dikkatine sunulması gerekir.
Almanya ticari vizesi alacak şirket ortakları-sahipleri ile özel şirket çalışanlarının her koşulda beyan etmesi gereken evraklardan biri ise seyahat süresince masrafları karşılayabileceğini gösteren şirket banka hesap özetidir. Başvuru sahibinin çalıştığı veya ortağı olduğu şirket, gidiş amacı ticari olduğu için sponsor konumundadır ve turistik vize başvurularından farklı olarak bu sponsorluğu-garantörlüğü şirket banka hesap özeti sunarak ispatlamaktadır.
Almanya ticari vize başvurunuz sırasında çalıştığınız veya ortağı olduğunuz şirketin banka hesap özetini son 3 aylık hareketliliği gösterecek şekilde ıslak imzalı ve kaşeli olarak almayı unutmayınız. Almanya ticari vize başvurunuz sırasında bakiyesiz banka hesap özetleri beyan etmemeye özen gösteriniz. Bakiyesiz banka hesap özetleri sunmanız durumunda başvurunuz sırasında dosyanız işleme alınmayabilir veya konsolosluk aşamasında vize reddiyle karşılaşabilirsiniz. Şirket banka hesabınızın alındığı tarihte en az 7.000 TL bakiye bulunmasına ve başvuru tarihinden en geç 10 gün önce alınmış olmasına dikkat ediniz.
Banka hesap özeti sunmadan ticari vize başvurusu nasıl yapılır?
Almanya ticari vize başvurularında bazı şirketler banka hesap özetlerini şirket politikaları gereği sunmak istemeyebilirler. Bu gibi durumlarda şirketin antetli kağıdına konsolosluğa hitaben Türkçe, İngilizce veya Almanya olarak yazılacak bir yazı ile şirket banka hesap özetinin neden sunulamayacağına dair kısa bir gerekçelendirme yazılması gerekmektedir. Şirket banka hesap özetinin sunulmak istenmediği ticari vize başvurularında başvuru sahibinin şahsi banka hesap özetinin bakiyeli halde başvuru dosyasına eklenmesi yararınıza olabilir.
Almanya ticari başvurunuz için konsolosluklar ve elçiliklerin vize başvuru kriterleri ve belirlenen evraklara uygun bir prosedür izlenmesine mutlaka dikkat edilmelidir. Bu prosedürlere hassasiyetle dikkat edilmemesi durumunda Almanya ticari vize başvurunuzun reddedilme olasılığını gözden kaçırmayınız.
Çalışmayanlar ve emekliler için Almanya ticari vizesi
Bazı başvuru sahiplerinin Almanya ticari vize başvurularında sunması gereken evraklar kişilerin özgün durumları nedeniyle yukarıdaki koşulları yakalayamayabilir. Örneğin Türkiye’deki şirket tarafından Almanya’ya ticari amaçla gönderilmek istenen başvuru sahibi emekli veya sigortalı olarak herhangi bir biçimde çalışmıyor olabilir. Bu gibi durumlarda başvuru sahibinin şirketle arasındaki iş ilişkisini kanıtlayan noter onaylı iş sözleşmesi veya belirli-belirsiz süreli iş sözleşmesi sunulması gerekir. Almanya ticari vize başvurunuz sırasında konsolosluğa net ve tutarlı beyanlarda bulunmak oldukça önemlidir. Başvuru sahibi ile şirket arasında yapılacak bu tür sözleşmelerde danışmanlık sözleşmesinin süresi, kapsamı ve aylık olarak ne kadar ücret karşılığında anlaşıldığı detaylı olarak yazılmalıdır.
Almanya ticari vizesi kaç günde çıkar?
Almanya ticari vize başvuru sahiplerinin vize başvurularını seyahat tarihlerinden en az 1 ay önce yapmaları tavsiye edilmektedir. Başvuru sonrası konsolosluğun sizden ek evrak veya mülakat talep edebilme olasılığı vardır. Planlanan seyahatinizin aksamaması adına konsolosluğun çalışma yoğunluğu, ek değerlendirme süreleri ve randevu yoğunluğunu gözetmeniz büyük önem taşımaktadır.
Almanya Konsoloslukları ve Büyükelçiliği’nin vize işlem süreleri 7 ila 15 işgünü arasında değişmekte olup seyahat planının bu süreler göz önünde bulundurularak yapılması yararınıza olacaktır.
Almanya Ticari Vize Başvuru Evrakları
- Almanya’dan mail yoluyla gelen ticari davetiye (Davetiye Alman şirketinin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak hazırlanmalıdır)
- Pasaport-eski pasaportlar (Planlanan Almanya seyahatinin dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır)
- 2 adet biometrik fotoğraf (Güncel, 3,5×4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon üzerine yeni çekilmiş)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ve adres bilgileri içeren belge detaylı olarak e-devlet şifresiyle alınmalıdır)
- İkamet belgesi (E-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
- Kimlik fotokopisi
Mesleki Duruma Göre Evraklar
Şirket Sahipleri-Ortakları
- Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben Türkçe, Almanca veya İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
- Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- Şirket Banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
Şahıs Şirketi Sahipleri
- Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben Türkçe, Almanca veya İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
- Güncel tarihli şirket evrakları (Vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- Şirket veya şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
Özel Şirket Çalışanları
- Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben Türkçe, Almanca veya İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
- Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- SGK işe giriş bildirgesi ve SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü(e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
- Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imzalı ve kaşeli)
- Şirket Banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 6.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
Sözleşmeli danışmanlar ve Emekliler için ticari vize
Danışmanlık sözleşmesi (Noter onaylı iş sözleşmesi veya belirli-belirsiz süreli iş sözleşmesi fotokopileri)
- Şirket yazısı (Konsolosluğa hitaben Türkçe, Almanca veya İngilizce olarak kaleme alınmış dilekçe şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak hazırlanmalıdır. Seyahat tarih aralıkları ve gidiş amacı belirtilmelidir)
- Güncel tarihli şirket evrakları (Orijinal veya e imzalı güncel faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)
- SGK barkodlu 4 A hizmet dökümü(e devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
- Şirket Banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
- Şahsi banka hesap özeti (Son 3 aylık hareketliliği gösteren, en az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)
- Emekliler için emekli maaşının yattığını gösteren son 3 aylık banka hesap özeti (En az 7.000 TL bakiyeli, kaşe, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri fotokopisi ile)