Federal Almanya Cumhuriyeti, fuarcılık sektöründe uzun yıllardır dünya çapında zirvedeki yerini korumakta ve Almanya’nın çeşitli kentlerinde farklı sektörlere ve iş kollarına hitap eden fuar organizasyonları yılın çeşitli aylarına yayılarak düzenlenmektedir. Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin çalışanları ve yöneticileri Almanya fuar ziyareti vizesi başvuru talebinde bulunmaktadır.
Almanya’daki bir fuarı katılımcı olarak ziyaret etmek, fuarda stand açmak veya fuar alanındaki bir standın kurulumu amacıyla seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin izlemesi gereken vize başvuru prosedürü kendine has bazı özellikler taşımaktadır.
Almanya’ya fuar katılımı amacıyla yapılacak Almanya Schengen vize başvurusu Almanya ticari vizesi kapsamında değerlendirilmektedir.
Almanya’daki bir şirketle yapılacak kısa süreli ticari görüşme veya eğitim için Alman şirketinden davet yazısı alınması gerekirken Almanya fuar ziyareti vize başvurularında ise fuar katılımına dair detaylar vize başvuru aşamasında kanıtlanmalıdır.
Almanya’ya fuar ziyareti veya katılımı amacıyla seyahat planlayan başvuru sahipleri ticari Schengen vize başvurusunda bulunmak durumundadırlar.
Schengen üye ülkelerde 6 aylık zaman diliminde maksimum 90 gün kalış hakkı tanıyan C tipi Schengen vize başvuruları hakkında verilecek kararlar Almanya Konsoloslukları ve Almanya Büyükelçiliği’nin inisiyatifi altındadır. Almanya fuar vizesi başvurunuzu Schengen kuralları doğrultusunda planlanan seyahat tarihinizden 6 ay önce yapma hakkınız vardır.
Gidiş amacınıza uygun bir başvuru yaptığınızda Almanya fuar vizesi alınması zor bir vize olmayacaktır.
Almanya’da fuara katılmak veya fuarda stand açmak için gerekli vizenin nasıl alınacağı konusunda dikkatli ve titiz bir çalışma yürütülmelidir.
Davetiyeli olarak yapılan Almanya ticari vize başvurularından farklı olarak Almanya fuar vizesi başvurularında fuar katılımına dair sektörel uyumluluk, fuar organizasyonuna katılımın kapsamı vize başvuru evraklarında da farklılıklara neden olmaktadır.
Almanya fuar vizesi almak için ticari kapsamdaki bu alt vize kategorisi konusunda uzman bir danışmanlık şirketinden destek alabilirsiniz. Almanya fuar vizesi başvurularındaki en büyük zorluk alanı stand tasarım, kurulum ve söküm hizmeti veren şirketlerin teknik personel için vize taleplerinde ortaya çıkmaktadır.
İstihdam biçimlerinin farklılaşması nedeniyle bu kişilerin Almanya fuar vizesi başvurularında iki kat dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Almanya fuar ziyareti vize başvuru şartlarının sağlanması durumunda bu vizeyi almak zor olmayacaktır.
Almanya’ya fuar ziyareti, katılımı veya stand kurulumu-sökümü amacıyla seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin ilgili fuara katılım belgelerini ve ziyaretçi giriş kartlarını barkodlu olarak online ortamda temin etmeleri önem taşımaktadır. Fuarda kurulacak stand veya standların montajı ve demontajı için fuar alanında bulunması gereken personellerin fuar başlangıç tarihinden önce fuar alanına girişlerini belgeleyen tarihli kartları mutlaka çıkarılmalıdır.
Almanya’da düzenlenen fuarda stand açılacaksa standın krokisi, fuar organizasyon şirketine yapılan ödemenin dekontu, fuar organizasyonuyla yapılan sözleşmeler ve ödemeler de dosyaya eklenmelidir.
Fuar organizasyonuna stand için ödeme yapan ve standı açılacak ana şirket ile stand tasarım, kurulum ve söküm işlemleri için yüklenici görevi gören şirket arasındaki sözleşmeler Almanya fuar vizesi için kritik önemdedir.
Almanya fuar ziyareti vize başvuruları için randevu alınması zorunludur. Almanya Konsolosluğu, randevusuz herhangi bir işlemi kabul etmemektedir.
Almanya fuar vizesi başvurusunda bulunacak kişinin şirket çalışanı, sözleşmeli çalışan veya şirket sahibi-ortağı olma durumuna göre vize başvuru evrakları değişiklik göstermektedir. Almanya fuar vizesi başvuru sahibi özel bir şirket bünyesinde sigortalı olarak çalışıyor ise SGK barkodlu 4A işe giriş bildirgesi, son 3 aylık maaş bordroları (kaşeli ve ıslak imzalı), SGK barkodlu 4A hizmet dökümü (e-devlet şifresiyle temin edilebilir), şirket izin-görevlendirme yazısı başvuru dosyasında mutlaka bulunması gereken evraklardır.
SGK uzun barkodlu işe giriş bildirgeniz ve maaş bordrolarını çalıştığınız işyerinin ilgili biriminden alabilirsiniz.
Almanya fuar ziyareti için vize almak isteyen şirket ortakları ve sahiplerinin ise mevcut durumlarını şirket evrakları ile kanıtlamaları zorunludur. Bu nedenle şirket ortaklığı veya sahipliğinin göründüğü güncel ticaret sicil gazetesi ile şirketin faaliyet gösterdiği ilde kayıtlı olduğu Ticaret Odası’ndan güncel tarihli faaliyet belgesi, güncel vergi levhası ve şirkette imza yetkisi varsa bunu ispat edecek imza sirküleri fotokopilerinin konsolosluğun dikkatine sunulması gerekir.
Almanya’ya fuar ziyareti için vize alacak şirket ortakları-sahipleri ile özel şirket çalışanlarının her koşulda beyan etmesi gereken evraklardan biri ise seyahat süresince masrafları karşılayabileceğini gösteren şirket banka hesap özetidir. Başvuru sahibinin çalıştığı veya ortağı olduğu şirket, gidiş amacı ticari olduğu için sponsor konumundadır ve turistik vize başvurularından farklı olarak bu sponsorluğu-garantörlüğü şirket banka hesap özeti sunarak ispatlamaktadır.
Almanya fuar vizesi başvurunuz sırasında çalıştığınız veya ortağı olduğunuz şirketin banka hesap özetini son 3 aylık hareketliliği gösterecek şekilde ıslak imzalı ve kaşeli olarak almayı unutmayınız. Almanya fuar vizesi başvurunuz sırasında bakiyesiz banka hesap özetleri beyan etmemeye özen gösteriniz. Bakiyesiz banka hesap özetleri sunmanız durumunda başvurunuz sırasında dosyanız işleme alınmayabilir veya konsolosluk aşamasında vize reddiyle karşılaşabilirsiniz. Şirket banka hesabınızın alındığı tarihte en az 30.000 TL bakiye bulunmasına ve başvuru tarihinden en geç 10 gün önce alınmış olmasına dikkat ediniz.
Almanya ticari başvurunuz için konsolosluklar ve elçiliklerin vize başvuru kriterleri ve belirlenen evraklara uygun bir prosedür izlenmesine mutlaka dikkat edilmelidir. Bu prosedürlere hassasiyetle dikkat edilmemesi durumunda Almanya fuar vizesi başvurunuzun reddedilme olasılığını gözden kaçırmayınız.
Bazı başvuru sahiplerinin Almanya fuar vizesi başvurularında sunması gereken evraklar kişilerin özgün durumları nedeniyle yukarıdaki koşulları yakalayamayabilir. Örneğin Türkiye’deki şirket tarafından Almanya’ya ticari amaçla gönderilmek istenen başvuru sahibi emekli veya sigortalı olarak herhangi bir biçimde çalışmıyor olabilir. Bu gibi durumlarda başvuru sahibinin şirketle arasındaki iş ilişkisini kanıtlayan noter onaylı iş sözleşmesi veya belirli-belirsiz süreli iş sözleşmesi sunulması gerekir. Almanya fuar vizesi başvurunuz sırasında konsolosluğa net ve tutarlı beyanlarda bulunmak oldukça önemlidir. Başvuru sahibi ile şirket arasında yapılacak bu tür sözleşmelerde danışmanlık sözleşmesinin süresi, kapsamı ve aylık olarak ne kadar ücret karşılığında anlaşıldığı detaylı olarak yazılmalıdır.
Danışmanlık sözleşmesi (Noter onaylı iş sözleşmesi veya belirli-belirsiz süreli iş sözleşmesi fotokopileri)
2024 Almanya fuar vize ücretleri konsolosluk vize harçları, başvuru merkezi koordinasyon ücretleri ve eğer herhangi bir vize acentesinden vize danışmanlığı alınıyorsa danışmanlık hizmet bedelinden oluşmaktadır. Almanya vize başvurularında tercihe bağlı olarak ek hizmetlerden yararlanmak isteyen başvuru sahipleri farklı hizmetler için farklı tutarlar ödemek durumundadırlar.
Almanya fuar vizesi konsolosluk harcı 12 yaşını doldurmuş başvuru sahipleri için 80 Euro olup Almanya vize başvuru merkezi koordinasyon ücreti 34 Euro’dur.
Almanya vize başvuru merkezi iDATA servis bedeli ödemeleri TL cinsinden yapılmaktadır. Döviz kurundaki dalgalanmaya bağlı olarak servis ücretlerinde farklılıklar yaşanmaktadır.
Türkiye’de ikamet izni bulunan Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Yeşil Burun Adaları, Makedonya, Moldova, Karadağ, Rusya, Sırbistan, Ukrayna ve Kosova pasaportu sahiplerinin Almanya vize başvuruları sırasında Almanya konsolosluk harçları 35 Euro olarak ücretlendirilir.
Almanya vize başvuru merkezi servis bedeli ise bu ülkelerin vatandaşlarından standart olarak tahsil edilir. T.C vatandaşları için Almanya vize ücretlerinin tablosu aşağıdaki gibidir. Belirttiğimiz tutarlar acente hizmet bedellerini kapsamamakta, yalnızca Almanya konsolosluk harç ve başvuru merkezi servis bedellerini içermektedir.
Almanya Ticari Vize Ücreti: 114 €
Almanya Fuar Ziyareti Vize Ücreti: 114 €
Almanya fuar vizesi başvuru sahiplerinin vize başvurularını seyahat tarihlerinden en az 1 ay önce yapmaları tavsiye edilmektedir. Başvuru sonrası konsolosluğun sizden ek evrak veya mülakat talep edebilme olasılığı vardır. Planlanan seyahatinizin aksamaması adına konsolosluğun çalışma yoğunluğu, ek değerlendirme süreleri ve randevu yoğunluğunu gözetmeniz büyük önem taşımaktadır.
Almanya Konsoloslukları ve Büyükelçiliği’nin vize işlem süreleri 15 ila 20 işgünü arasında değişmekte olup seyahat planının bu süreler göz önünde bulundurularak yapılması yararınıza olacaktır.